Becada

Becada
(Scolopax rusticola)

Castellà: Chocha perdiz

Biologia. Au d’uns 350 g i de 35 cm de llargada amb un bec d’un 7 cm. Té les plomes d’uns tons marró vermellosos, blancs i d’unes franges més negres a la part superior. En canvi, a la part inferior té uns colors més clars grisos i ocres. Té unes ales rodones i amples, però són curtes i petites, igual que les seves potes.

Distribució geogràfica. La podem trobar al Pirineu i Pre-pirineu, tot i que també es pot deixar veure a les zones més humides de Catalunya. Prefereix boscos planifolis i zones amb aigua.

Alimentació. S’alimenta principalment de petits invertebrats com poden ser cucs, llimacs, insectes…

Activitat i comportament. És una au parcialment migradora, ja que les aus nascudes a les nostres terres s’hi solen quedar tot l’any i no emigren. És d’activitat diürna durant els mesos de més calor com la primavera i l’estiu. Durant la tardor i l’hivern es torna d’hàbits més nocturns. És solitària, només s’emparella durant els temps d’aparallement i cria.

Reproducció. Nidifica ens llocs oberts, on hi hagi un forat protegit de cobertura vegetal. La femella és la única que els incuba i normalment pon uns quatre ous, la cria es produeix durant els mesos de març i abril i sol fer dues llocades. Després de la cria, igual que en el moment de la incubació, només se n’ocupa la femella.

Gestió i caça. És una gran viatgera i per tant la seva gestió va lligada a millorar els hàbitats de les seves migracions. Per tant a l’hivern els llocs escollits han d’oferir seguretat, temperatures suaus i aliment.
Cada cop es parla més que un % de becades és sedentària, i aquesta població busca llocs molt tranquils durant tot l’any, amb molts aliments, sòls rics i humits.
Les modalitats de caça més utilitzades són amb gos de mostra i amb gos aixecador. El cartutx preferit és el 9 – 10 dispersant.

becada reduccio