Cabra salvatge

Cabra salvatge

(Capra pyrenaica)cabrasalvatgereduit

Castellà: Cabra montés

Biologia. És un bòvid de constitució forta i robusta. El mascle pot arribar a pesar 100 kg i les femelles 50 kg. El mascle té una gran cornamenta sense ramificacions que es desvia lleugerament enrere, en canvi la cornamenta de les femelles és molt més petita, d’aproximadament 20 cm. El color del seu pèl varia segons l’època de l’any: a l’hivern, a part de tenir-lo més llarg, és d’un color més grisenc, en canvi a l’estiu té un color més marronós, la cua és de color negre i els mascles tenen una barba molt característica.

Distribució geogràfica. A Catalunya es troba únicament als Ports de Tortosa – Besseït i al Parc Natural de la muntanya de Montserrat i voltants. Viu en zones boscoses, rocalloses i de matolls de mitja i alta muntanya.

Alimentació. És una espècia herbívora no selectiva adaptada al medi on es troba.

Activitat i comportament. Les hores de major activitat solen ser a trenc d’alba i a la posta de sol, excepte els mesos de més fred, que centren la major part de la seva activitat a les hores centrals del dia (quan no fa tant fred). Forma grups de femelles amb cries i de mascles. Només es veuen grups mixtes d’adults en l’època d’aparellament.

Reproducció. L’època de zel va de novembre a març. La gestació dura uns 4’5 mesos i el part sol ser durant el mes de maig. Normalment tenen una sola cria, alguna vegada poden criar 2 exemplars.

Gestió i caça. La seva caça és exclusivament en acostament. Juntament amb l’isard, són les espècies de caça que tenen un cost més elevat. La seva gestió va lligada als plans de caça que es fan mitjançant censos de població. Es deixen caçar tants exemplars (mascles, femelles o cries) com sigui necessari per tal de buscar un equilibri poblacional.