Daina

Daina

(Dama dama)dainareduitm

 Castellà: Gamo

 Biologia. Pertany a la família dels cèrvids, és una mica més petita que el cèrvol. El mascle és més gran que la femella i, a més, és l’únic que té cornamenta. Precisament aquesta té forma de palma i li creix cada primavera, després que l’hi hagi caigut a finals d’hivern. Té un pelatge marró rogenc, amb taques blanques repartides uniformement per tot el cos. Té l’escut anal en forma de cor amb el fons de color blanc, trencat pel color negre de la cua.

Distribució geogràfica. El podem trobar en moltes àrees del pirineu i pre-pirineu català, degut a les repoblacions que es van fer al Pallars i en finques tancades amb finalitats cinegètiques.

Alimentació. Espècie herbívora. Li agrada brostejar (“ramonear” en castellà) les fulles dels arbres, arbustos i menjar per les pastures de prats.

Activitat i comportament. Viuen en ramats tot i que el mascle és solitari. Són molt territorials i acostumen a desplaçar els seus competidors per l’aliment.

Reproducció. L’època de zel és a principis de tardor, durant el mes de novembre, i es característica per la brama (“ronca” en castellà), que és el so que fan els mascles per avisar als seus competidors i atreure les femelles. La gestació dura uns 8 mesos i solen tenir una sola cria.

Gestió i caça. Es contempla la seva caça, si el pla tècnic així ho especifica, durant el mateix període hàbil que el senglar i el mufló.

 Dainareduit