Faisà

Faisà

(Phasianus colchicus)

Castellà: Faisán

Biologia. Au amb una gran cua llarga. Pesa aproximadament uns 1,2 kg, i té uns 90 centímetres d’envergadura en el cas dels mascles i 70 cm en les femelles. Els mascles tenen colors molt vistosos, marrons, vermellosos i petites perles perfilades de color negre. Tenen el cap fosc, uns tons vermells al voltant dels ulls i un collar de color blanc. La femella té un color més bru amb algunes taques i amb els centres de les plomes de color fosc, a més, té la cua més petita.

Distribució geogràfica. És present a la regió litoral i pre-litoral i altres parts del territori gràcies a les repoblacions contínues que fa el col·lectiu caçador. Viu fins els 800 metres d’alçada, combinant zones de bosc amb prat i cereal.

Alimentació. Basada en matèria vegetal i petits invertebrats.

Activitat i comportament. És una au diürna. Li agrada viure en grup però la baixa densitat fa que la majoria d’exemplars es trobin en solitari. Té dues maneres d’escapar-se, volant en vertical o corrent molt ràpid.

Reproducció. Els mascles són polígams, poden arribar a tenir fins a 10 femelles. L’època de zel sol ser durant el mes de març i comencen a criar a partir d’abril fins a juny. Solen pondre entre 7 i 14 ous i la incubació dura gairebé un mes.

Gestió i caça. La seva gestió esdevé complicada degut al medi natural que tenim. El millor seria aconseguir zones amb una densitat d’arbrat baixa i amb una densitat d’arbustiva força elevada però que al mateix temps deixin clarianes prou obertes. I assegurar recursos hídrics durant tot lany.

La modalitat de caça preferida és al salt amb gos de mostra i el cartutx més utilitzat és el de 36gr de plom del nº 8 o 7.

Faisa mascle faisa femella