Guineu

Guineu

(Vulpes vulpes)

 Castellà: Zorro, Raposa.

 Biologia. Mamífer amb el cap ample i el morro punxegut. Té les orelles grans i acabades en punxa i una cua frondosa, suau i llarga. Té un pes aproximat de 7 kg. Té un pelatge de tons grisosos, ocres i rogencs, menys el pit, la zona ventral i el morro, que són de color blanc.

Distribució geogràfica. Viu a tot Catalunya.

Alimentació. És omnívor i s’adapta a qualsevol aliment, per això és un animal que el podem trobar per tot arreu. Durant els mesos de més fred se sol alimentar més de fruits i en canvi els altres mesos és més carnívor. És un depredador per exel·lència.

Activitat i comportament: Principalment és nocturn, podent arribar a recórrer cap a 40 km per tal de trobar aliment i durant els mesos de més fred sol estar més tancat en els seus refugis, forats o coves. Normalment és un animal solitari.

Reproducció: L’època de zel és entre el desembre i el febrer. La gestació dura una mica menys de dos mesos, 52 dies aproximadament i el part sol ser entre març i abril. Tenen una mitjana de 4 a 6 cadells.

Gestió i caça: Gran oportunista, la seva gestió es centra bàsicament en disminuir bastant la seva població per tal de facilitar el desenvolupament d’altres espècies més dèbils que són objecte de la predació de la guineu.

La modalitat més utilitzada és al rastre i al salt tot i que també es pot caçar a l’espera.

guineu2