Llebre

Llebre

 (Lepus europeus)foto2b

 Castellà: Liebre

Biologia. Pot arribar a pesar 6 kg i les femelles solen pesar una mica més que els mascles. Tenen un pelatge marró grisós, el ventre és més clar i la punta de les orelles i la cua de color negre.

Distribució geogràfica: La podem trobar gairebé per tot Catalunya, això és perquè és un animal que li agrada viure tan en zones boscoses, herbassars, o zones amb poca vegetació. On costa més de veure-la és cap a les terres del Sud, però també es poden arribar a trobar individus.

Alimentació: Hervíbor, s’alimenta principalment de gramínies, tot i que també alguns fruits silvestres, bulbs, bolets… sobretot durant els mesos de més escassetat de herbàcies.

Activitat i comportament: És una animal nocturn, ja que comença la seva activitat quan s’ha post el sol. Principalment durant la nit es dedica a buscar aliment i és durant el dia quan es mostra ocultada entremig de la vegetació per passar desapercebuda.

Reproducció: L’època de zel pot començar a finals de desembre, però és més habitual que sigui durant el mes de gener. Els naixements solen ser entre febrer i setembre. La gestació dura uns 40 dies i solen tenir entre 1 i 3 cries.

 

Gestió i caça. Hi ha diverses modalitats de caça per la llebre,  al salt o en mà.

A la part nord de Catalunya sempre hi ha hagut molta tradició a caçar la llebre amb gossos de rastre.