Mufló

Mufló
(Ovis orientalis)muflo

Castellà: Muflón

Biologia. Òvid salvatge semblant a una ovella. Els mascles tenen banyes en forma d’espiral que marxen enrere. Les femelles normalment no tenen banyes. Tenen el cap petit, son de color marró fosc i tenen el morro, la cara, l’interior de les extremitats, l’escut anal i el ventre de color blanc. Poden pesar fins a 50 kg.

Distribució geogràfica. Es pot trobar a la Reserva Nacional de caça de Freser-Setcases i a la Reserva de l’Alt Pallars – Aran. S’adapta a tots els hàbitats, però prefereix muntanya baixa i orografia accidentada.

Alimentació. Herbívor que prefereix les gramínies i els brots dels arbres i arbusts.

Activitat i comportament. Presenta hàbits diürns. Les femelles i les cries viuen en petits grups mentre que el mascle és més solitari (excepte en èpoques de zel, moment en què s’integra al grup).

Reproducció. A la tardor comença el zel i ocorren els violents combats entre mascles per tal de quedar-se amb l’harem de femelles. A la primavera pareix una cria.

Gestió i caça. És poc exigent i tendeix a expandir-se, per tant, la gestió s’ha de centrar en controlar les poblacions aplicant els plans de caça estipulats per a cada lloc. Les modalitats més utilitzades són l’acostament i la batuda.