Tudó

Tudó

(Columba palumbus)Tudó

Castellà: Paloma torcaz

Biologia. Au que pot arribar a pesar 500 g i mesura més de 40 cm de llarg. Les plomes de la part superior són d’una coloració grisa-blavosa, contràriament a les de la part inferior, que són de tons més clars, blanquinoses. A més, té un coll amb uns colors verds i porpres amb unes taques blanques al començament d’aquest, que fan destacar-les molt. Té el bec lleugerament grogós.

Distribució geogràfica. És present a tot el territori català, amb excepció de les zones alpines i la zona del Delta de l’Ebre.

Alimentació. Bàsicament s’alimenta de llavors, com gra, pinyons, glans i, en menys quantitat, fruits i brots. Pot menjar tant a dalt dels arbres com a terra.

Activitat i comportament. És una au migradora parcial, ja que les cries nascudes a les nostres terres solen quedar-se i no emigren com fan les altres. És una au gregària i acostuma a formar grans grups, sobretot quan està acomodada.

Reproducció. Nidifica als arbres, moltes vegades en nius d’altres aus. Cria durant el mes d’abril i pot arribar a fer tres llocades. Normalment sol pondre dos ous que són incubats tant pel mascle com per la femella. La incubació sol durar uns 17 dies.

Gestió i caça. La modalitat de caça més utilitzada és al salt o al pas.