Actualitat

Jornades de Caça de Cabirols femella 2018

ACE/redacció – Madrid – 27/02/2018

Des de l’Asociación del Corzo Español sempre s’ha promogut el necessari compliment de la quota de captures de femelles per aconseguir l’equilibri en les poblacions de cabirol. En aquest sentit, atenent a la particular biologia de l’espècie i sent mínim en aquest període de l’any la despesa energètica en quant a la reproducció per part de les femelles de cabirol, l’època hivernal és la millor època per a la seva realització.

Per això, els caps de setmana del 27-28 de gener i 3-4 de febrer de 2018 l’ACE va organitzar les ja tradicionals Jornadas de Corzas. Aquest any es van celebrar en primer lloc les localitzades a la província de Guadalajara (zona de Sigüenza), sent aquesta la seva tercera edició, i en segon lloc les localitzades al sud de la província de Sòria, que sumen ja sis anys consecutius de realització.

En tots dos caps de setmana va dominar el temps hivernal. La neu, com sol ser habitual ja en les Jornades, va fer acte de presència, sobretot el cap de setmana de les Jornades sorianes, la qual cosa va obligar sobre la marxa a un avenç en la recollida de les canals a dissabte a la tarda- nit. A les alcarreñas, però, tot i que van començar amb una nevada caiguda el divendres de matinada que va cobrir gran part dels vedats de caça, gràcies al sol i a la pujada de les temperatures aquesta va desaparèixer passat el migdia, deixant pas a un cap de setmana assolellat però dominat per uns forts vents de component nord, que van dificultar en gran mesura la pràctica cinegètica.

En coherència amb l’objectiu, perseguit per l’ACE des de la seva fundació, de treballar per un millor coneixement de l’espècie, les Jornades de 2018 han servit també per a la recollida de dades de dos projectes científics: un d’ells sobre la biologia reproductiva del cabirol a Espanya i l’altre sobre el seu estat sanitari. El primer, de recentíssima iniciació, s’emmarca dins del conveni de col·laboració subscrit a l’efecte entre l’Asociación del Corzo Español i la Fundación del Conde del Valle de Salazar, de la Escuela de Ingenieros de Montes, Forestal y del Medio Natural de Madrid. Per a aquesta investigació es van recollir úters, ronyons i mandíbules, es van mesurar els tarsos i es va prendre el pes dels exemplars. Per al segon dels projectes, emparat també per un Conveni entre l’Asociación del Corzo Español i el INVESAGA, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, dos veterinaris de l’esmentat grup es van desplaçar a les instal·lacions de l’empresa càrnia, per tal de presenciar l’ escorxament dels exemplars, anotar el nombre d’exemplars infestats per Hypoderma ssp. i comptabilitzar el nombre de paràsits per exemplar, que va ser considerablement alt. Tot i això, cal recordar que la carn és totalment apta per al consum.

Tot i les inclemències meteorològiques, les Jornades van ser una altra vegada un èxit. En elles aquest any  2018 han participat 16 vedats diferents, la qual cosa posa de manifest que la iniciativa va calant i l’exemple s’està estenent en el col·lectiu d’aficionats al Capreolus capreolus. A més de contribuir a equilibrar la sex ratio de les poblacions de cabirols dels vedats participants, aquestes Jornades van servir per introduir en els canals de consum, amb totes les garanties sanitàries, més de 1.200,00 kg de carn natural i ecològica, de primeríssima qualitat .


Deixa un comentari

MussapPublicitat