Notícies

11 juny, 2018

Un curs per a tothom

   
Eduard Melero - Calaf - 11/06/2018
La segona edició del curs de rastreig d’animals ferits esdevé un èxit i apropa el món dels gossos i la caça a tots els públics.
Una nova jornada amb pinzellades tecnico-teòriques, per una banda, i proves pràctiques per l'altra, com la identificació dels indicis en un anchus, la prova de balística terminal o la resolució de diferents rastres artificials, ha satisfet amb escreix l’interès dels assistents.
També cal destacar la bona organització, la professionalitat i el bon tracte de l’amfitrió i l'equip del Restaurant la Pedra.  

6 juny, 2018

L’alimentació dels gossos de cacera

   
Albert Bores -Barcelona - 06/06/2018 L'alimentació dels gossos de cacera

Els gossos de caça són uns autèntics atletes, necessiten una vida saludable combinada amb entrenament periòdic i una dieta sana i equilibrada per a desenvolupar el seu rendiment en òptimes condicions.

En general, tots els gossos (descendents del llop) tenen una espectacular resistència, que és clau per poder assolir l'èxit, tenint en compte que normalment treballen unes 10 hores continuades i de forma ininterrompuda a un elevat nivell.

             

Els gossos obtenen l'energia dels greixos i les proteïnes, per tant, l'alimentació és una important part de la clau de l'èxit d'un bon gos de caça.

S'haurien d'establir dues pautes alimentàries en funció de l'activitat del gos. És a dir, en època de caça, l'alimentació ha de ser molt calòrica i de bona qualitat, mentre que fora de l'època de caça, l'alimentació pot ser menys rica i s'haurien d'anar augmentant i millorant progressivament a mesura que s'acosten els mesos de més activitat.

Pautes en l'alimentació durant l'època de caça (alta energia)

Racions petites i freqüents.

Més greixos i proteïnes animals.

Carbohidrats oligoelements i vitamines.

Fàcil digestió.

Molta aigua, sempre disponible.

Menjar unes 10 hores abans de sortir a caçar.

Menjar unes 2 hores després de l'activitat.

Una dieta equilibrada ha de contenir carn, cereals i verdures a parts iguals. A més ha de tenir àcids grassos (oli vegetal) vitamines i minerals (oligoelements i calci).

  • 30% proteïnes amb carn magra
  • 30% cereals amb arròs, pasta, i ben cuit
  • 30% verdures ben cuites

Per tal d'oferir una dieta equilibrada és millor obviar les restes de menjar casolà, ja que és més complicat aconseguir les quantitats òptimes de cada aliment i també pot haver-hi traces no comestibles o no digeribles. Per tant, la millor solució és optar per aliments específics que es poden trobar al mercat en botigues especialitzades. En època de caça la millor opció és el pinso d'alta energia.

El pas de l'alimentació durant l'època de caça cap a l'època de veda ha de ser progressiu perquè l'aparell digestiu del gos s'adapti millor.


31 maig, 2018

La prohibició de la tórtora: el negoci de SEO / BirdLife i els seus socis a Europa

   
RFEC/redacció – Madrid - 31/05/2018

La Real Federación Española de Caza (RFEC) afirma que l'aplicació d'una moratòria de la caça de la tórtora a Espanya és el resultat de la pressió de les associacions ecologistes, encapçalades per SEO / BirdLife, a la Comissió Europea i en els Governs dels països del sud d'Europa, amb l'objectiu, un cop més, d'augmentar el negoci de les subvencions.

El president de la RFEC, Ángel López Maraver, indica que "això és el modus operandi d'aquestes associacions a què poc els importa la conservació. Elles actuen com a lobby de pressió per tal de prohibir la seva caça i, posteriorment, sol·liciten subvencions milionàries a Europa, a l'Administració central i les comunitats autònomes per fer estudis sobre la seva recuperació ".

Els informes científics i tècnics aportats al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) per part dels tècnics de diverses comunitats autònomes, així com per la Fundació per a l'Estudi i la Defensa de la Naturalesa i la Caça, donen resultats definitius: la disminució de la tórtora al sud d'Europa és provocada per la modificació del sòl en tot el nord d'Àfrica. Fa dues dècades la costa mediterrània africana era un desert, ara, amb el desenvolupament de l'agricultura en aquests països, han passat a ser milions les d'hectàrees de regadiu, convertint-se en l'hàbitat ideal per a aquesta espècie, que ha paralitzat la seva migració. Pel que la caça és un factor que afecta en menys de l'1% de la disminució d'aquesta au a Europa.

Davant d'aquesta realitat, la RFEC dóna suport a la creació d'un pla de gestió de la seva caça on es restringeixin els dies i les captures, però, de cap manera, la prohibició de la seva caça. A Anglaterra ja es va prohibir fa uns quants anys i el resultat ha estat la desaparició de l'espècie. L'acció cinegètica afavoreix la incorporació a les poblacions migratòries de nous exemplars, que són més fèrtils, amb més capacitat reproductiva i menys vulnerables a les malalties, com així han determinat nombrosos estudis científics.


28 maig, 2018

Més visitants “no caçadors”

   
Joaquim Casals - Girona - 28/05/2018

La IV edició de Girocaça va superar expectatives i va gaudir d'un gran èxit d'assistència que es millora any rere any. La Fira dedicada al món cinegètic atrau centenars de visitants amb la particularitat que molts d'ells no estan vinculats al món de la caça i això representa una gran oportunitat per a conèixer de primera mà aquesta activitat en una Fira on es promociona la cultura i la sensibilització amb el medi natural.

La Fira disposava d'un gran espai amb exposició de gossos de caça on, en cada box, hi figurava el nom del propietari, la identificació de la raça i la seva utilitat principal segons la modalitat o espècie a caçar, fet que esdevenia una eina didàctica molt interessant tant per visitants relacionats amb el sector cinegètic com pels que no ho eren. Així, es van poder observar races de caça menor com els setters, els sabuesos italians, els petits blaus, beagles, els pointers o els bracs i gossos de caça major com els podencs, grifons blaus, porcellanes,etc. La part pràctica i interactiva de la Fira fou el simulador de tir i els jocs didàctics de reconeixement d'espècies que va muntar la Federació Catalana de Caça, la pràctica de punteria sobre petites dianes amb escopetes d'aire comprimit, la caça amb arc de la mà de l'Associació de Caçadors Arquers de Girona (ACAG), que van muntar una carpa amb unes dianes on s'explicava en què consistia la caça amb arc i la gent podia practicar les tècniques de tir, les exhibicions i explicacions en directe del món falconer amb les aus rapinyaires, la demostració del rastre de sang amb l'associació Rastrejadors i el Sr. Ignasi Dalmases, l'exhibició amb gossos portadors (retrievers) de la mà del Sr. Ariza, l'exhibició de la modalitat de Sant Hubert amb Mariola Rafart i el seu bretó Go i l'exhibició de gran recerca amb Manuel Tejeira. Pel que fa als estands, n'hi havia de clubs de races de gossos, clubs de modalitats de caça, remolcs i accessoris, armeries, cases de pinsos, l'estand dels Agents Rurals, el del Seprona i el de l'ADF, concessionaris de vehicles, especialistes en GPS, localitzadors i emissores, parades variades i un bon servei de bar. I, per no perdre el costum, es va aprofitar per celebrar la trobada de colles del senglar de la demarcació gironina, on s'hi van exposar les novetats de la temporada vinent i que va acabar amb un dinar popular al mateix recinte.


28 maig, 2018

1a Tirada Memorial Mel Capitán

   
Redacció - Barcelona - 28/05/2018

El grup d'amics i seguidors de Mel Capitán (1990 - 2017) ha organitzat pel pròxim 14 de juliol un Memorial consistent en una tirada al plat amb recorregut de caça al camp de tir de Caldes de Montbui.

Es tracta d'una tirada sense ànim de lucre en memòria de l'estimada Mel per poder fer un retrobament entre amics i coneguts amb l'objectiu de passar una bona jornada.

Gràcies a tots els col·laboradors, tots els participants obtindran un obsequi i participaran en diferents sortejos.

Per inscriure's a la tirada caldrà enviar un WhatsApp al 605437858 apuntant el nom i el DNI fins al 4 de juliol.


25 maig, 2018

Jornada per tractar la caça i l’os

   
FCC Lleida/Redacció - Lleida - 25/05/2018

El proper 2 de juny se celebrarà una jornada de cooperació amb caçadors a la Casa de l'Os Bru d'Isil (Pallars Sobirà) en col·laboració amb la Federació Catalana de Caça, la Representació Territorial de Lleida i la Real Federación Española de Caza per tal de parlar de l'os i la seva gestió.

 

Aquesta jornada va destinada al col·lectiu de caçadors/es i s’emmarca dins l’acció E2 en el marc del projecte LIFE13 NAT/ES/001394 Projecte LIFE+ PirosLife. Té per objectiu donar informació sobre la presència de l’os bru al territori i dotar al caçador/a de coneixements bàsics per afavorir la coexistència entre l’activitat cinegètica i la presència d’os bru als Pirineus catalans, evitant topades casuals amb els ossos durant l’exercici de la caça.

PROGRAMA DE LA JORNADA
Dia 2 de juny de 2018
De 9:00h a 14:00h

9:00 h: Presentació de la jornada.

9:15 h: Experiència dels caçadors/es en zones amb presència d’os bru, a càrrec del Sr. Ángel López Maraver, president de la Real Federación Española de Caza.

10:30 h: L’Os a Catalunya, a càrrec de l’Equip tècnic del PirosLife.

12:00 h: Cafè.

12:30 h: Taula rodona amb el president de la R. T. De Lleida, Jaume Teixidó, i altres membres de la Junta Directiva de Lleida per recollir impressions, inquietuds i propostes dels/les caçadors/es de Lleida.

Preguem confirmació d’assistència a info@federcat.com o info@fclleida.cat

24 maig, 2018

Prohibit caçar tórtora…de moment!

   
Eduard Melero - Cardona - 24/05/2018

Ahir es varen reunir a Brussel·les el comitè NADEG (grup d’experts de la Directiva d’aus i els seus hàbitats) i després de la seva intervenció on van posar de manifest que la població de tórtora comuna (Streptopelia turtur) està en declivi arreu d’Europa, es va aprovar un Pla d’Acció per la conservació d’aquesta on s’inclou una moratòria de la seva caça.

A aquest Pla s’hi van oposar Grècia, Bulgària, Itàlia i Xipre així com la Federació Europea de Caça. Espanya va proposar una alternativa a la moratòria consistent en una limitació important de les captures i en l’endarreriment de la mitja veda a finals d’agost per tal d’afavorir la supervivència dels polls de tórtora.

Segons l’informe del NADEG, s’han identificat 3 factors importants d’aquest declivi poblacional:

  • La pèrdua d’hàbitat en les zones de reproducció i a les zones hivernals. Promoguts pels canvis agronòmics.
 
  • El brutal i massiu furtivisme d’aquesta au sobretot a Xipre, Itàlia i Grècia. Així com les massives captures al sud del mediterrani (Àfrica).
 
  • La mateixa caça.
[caption id="attachment_5032" align="aligncenter" width="1136"] International Single Species Action Plan for the Conservation of the European Turtle-dove Streptopelia turtur (2018 to 2028)[/caption]  

Des de 1990 a Gran Bretanya, Holanda i Bèlgica la població ha disminuït en més d’un 80%, a Alemanya i Portugal ha disminuït en un 50% mentre que a França i a Espanya ho ha fet en un 30%.

Analitzant les captures (1998-2015) de tórtora a l’Estat Espanyol s’observa que el 80% del total es caça a Andalusia, Castella La Manxa, Castella i Lleó i Extremadura. I segons l’ICO entre el 2012 i el 2015 la població de tórtora a Catalunya és estable.

En el marc d’aquest Pla quedaria suspesa la caça de la tórtora a tot Europa fins a invertir aquest declivi, fent revisions cada 3 anys.

Davant d’aquesta situació, la Federación Española de Caza està promovent reunions amb caràcter d’urgència amb el Ministerio de Agricultura, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente per tal de buscar una millor solució.

A la reunió, les entitats ecologistes van recordar a la Comissió Europea que aquesta prohibició s’hauria de fer efectiva a tots els estats membres implementant-la a partir d’aquest mateix any 2018.


24 maig, 2018

Les novetats de Girocaça en aquest vídeo

   
Redacció - Girona - 24/05/2018 Vídeo de promoció de la GIROCAÇA 2018 editat per Tv CostaBrava. https://youtu.be/l4MPLUyFTE4

23 maig, 2018

Nou seminari sobre seguretat en les batudes

   
Mayte Jimenez - Tarragona - 23/05/2018

El passat cap de setmana es va celebrar a l’Albiol un seminari sobre seguretat en batudes on van assistir-hi un total de 140 persones, entre els quals hi havia 31 caps de colla, 21 gossers, Agents del Seprona de la Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i tècnics del Departament d’Agricultura, entre altres.

La inauguració de l’acte va anar a càrrec de l’alcaldessa del poble, Lídia Guerrero juntament amb el president de la Territorial de Tarragona de la Federació Catalana de Caça, Joaquim Vidal i el president de la Societat de Caçadors de l’Albiol, Salvador Rius.

Durant el seminari, els membres del Seprona van explicar les normes de seguretat i el reglament d’armes.

El següent torn va ser per parlar de de temes de seguretat, com per exemple, la col·locació de línies a les batudes, la importància de disposar d’una bona assegurança i el grau de responsabilitat de cadascun dels participants. Aquest torn va ser moderat pel professor en Dret Administratiu de la Universitat de València, Albert Ituren.

La jornada es va concloure amb un dinar de germanor, que com no podia ser d'altra manera, estava elaborat amb carn de caça: estofat de senglar amb patates.

La següent trobada serà el dia 7 de juliol a Poboleda, amb la I Trobada de Joves Caçadors de Tarragona.


22 maig, 2018

14 anys recollint deixalles a les Gavarres

   
Esteve Prunell/Pitu Mias - Cassà de la Selva - 22/05/2018

Tal com va essent tradició, aquest passat diumenge dia 20 de maig es va celebrar la 14ª recollida massiva de deixalles pels boscos de Cassà de la Selva i rodalies. Hi van participar unes seixanta persones; socis que formen part de l'àrea privada de caça de la Societat de Caçadors de Cassà de la Selva i col·laboradors d'altres entitats. L'esdeveniment el va organitzar la Societat de Caçadors amb el suport de l'Ajuntament de Cassà de la Selva.

La brossa recollida, igual que els anys anteriors, es va traslladar fins a la zona d'estacionament del Pavelló Polivalent, on l'Ajuntament hi va posar un contenidor que es portarà a una planta de reciclatge per fer la correcta gestió de les deixalles. La recollida va finalitzar a l'hora d'esmorzar amb una sardinada per tots els participants.

Es van recollir tota mena d'objectes: sofàs, ampolles, matalassos, vidres, ferralla, planxes d'aïllament, runa de construcció, tubs de plàstic...etc. En total uns 25 m³ de deixalles. Tot i que cada vegada es troba menys brossa, se segueixen fent abocaments en llocs nous i això és una pràctica que entre tots cal erradicar.