Actualitat

27 anys de Collada Verda

Miquel Serra – Camprodon – 19/10/2015

El proppassat 7 d’octubre, va tenir lloc la 27 ena cacera conjunta de la “collada verda”.

Ja fa 27 anys, que els presidents de les Colles Senglaneres de: la Vall de Ribes, Pardines i Batlló de Camprodon. Aleshores el Sr. Pere Salamó (descansi en pau), Josep Hubach i Jaume Vilarrasa. Van decidir fer una trobada anual de les colles, per agermanar als socis, davant de les desavinences que es solien produir, en aquells moments d’escassetat de senglars, per l’adjudicació d’algun abatiment.

Eren normals les discussions, quan una colla abatia un senglar que portaven els gossos d’una altra. La llei salomònica de partir-se la víctima era la més utilitzada. Generalment sinó es volia tenir problemes amb les colles veïnes, -quan això es produïa-, s’agafaven els gossos, que aquests recuperaven quan venien a recollir el mig senglar que els tocava. Avui en dia hi ha problemes per veure qui es queda el senglar, doncs quasi sempre ningú el vol.

collada verda 2015
collada verda 2015

Es comença la jornada amb una batuda conjunta, abans les colles les realitzaven als seus corresponents cotos, però degut a que a la zona del coto de Camprodon, -Abella, La Roca-, que dona a la “collada”, no hi ha mai gaires senglars, ja que en aquella zona només i solen estar de pas, es va decidir que es faria al costat de Pardines. Uns per dalt i els altres per baix.

Degut al augment del número de senglars, cada cop els abatiments són més importants. Aquest any, mentre les colles de la Vall de Ribes i Pardines caçaven 10 senglars, la Colla Batlló de Camprodon arribava a 9, sent doncs un total de 19 animals, xifra mai aconseguida.

Un cop es dona la batuda per acabada, es reuneixen tots ela caçadors a un pla, on hi ha un petit refugi ramader, al voltant del qual es fa un dinar de germanor. Sempre l’amanida, botifarra i carn de xai a la brasa, nyoca, galetes de Camprodon, tot ben regat amb vi, cava, cafè i licors.

Un cop acabat l’àpat, es tradicional la foto de conjunt, que realitza el Josep Hubach (ferrer de Pardines), i que té recopilades en un llibre molt interessant.

Aquesta temporada con d’altres, van estar presents el President de la Federació Catalana de Caça, Paco Piera, el President de la Territorial de Girona, Narcís Sánchez, i el Director tècnic de la Reserva Freser Setcases, Jordi Xifre.


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat