Estudis

Drons que salven cries de cabirols

ACE – Madrid – 25/09/2018

Un projecte evitarà la mort de cries de cabirols atrapades per les màquines recol·lectores cada any a tota Espanya

Un equip multidisciplinari d’experts està desenvolupant un sistema de detecció de cries de cabirols per evitar la mortalitat que es produeix cada any durant les tasques de sega.

El cabirol (Capreolus capreolus) és un petit cèrvid les cries del qual, cada any, pateixen nombroses morts i mutilacions a causa dels treballs agrícoles. Els parts d’aquesta espècie es produeixen entre abril i juny. La mare deixa ocult al nounat en un lloc amb herba alta, acudint a alimentar-ho diverses vegades al dia. La cria roman ajupida, confiant en la seva capacitat de passar desapercebuda per evitar als depredadors. Qualsevol soroll o alteració (com un tractor acostant-se) fan que es mantinguin el més ocultes i immòbils possible fins que passa el perill.

Desgraciadament aquesta estratègia que tan bon resultat li dóna al cabirol en terrenys naturals es gira en contra seva en cultius i pasturatges. L’altura de l’herba o el cultiu fan que aquests llocs siguin vistos per la mare com un lloc ideal per amagar a les seves cries mentre s’allunya a la recerca d’aliment. En començar les tasques de sega o recol·lecció, les cries romanen el més ajupides i immòbils possible, evitant ser detectades fins que la màquina els atrapa. En el cas de recol·lectores, les cries són absorbides i incorporades a les bales de fenc o palla, morint en el procés. Si es tracta d’una segadora, aquesta pot limitar-se a provocar-li greus talls (normalment amputant una o diverses potes) causant-li gran patiment fins que el cabirol és sacrificat per l’agricultor o mor dessagnat.

Davant d’aquesta situació, s’ha format el Grup Operatiu Capreolus, amb la idea de proporcionar una solució efectiva a aquest problema. Els mètodes actuals es basen en la detecció a peu de terreny amb personal, a vegades ajudat per gossos de rastreig. Aquest mètode, però, s’ha provat ineficaç per la mateixa habilitat de les cries per amagar-se entre la vegetació i la seva capacitat d’ocultar la seva olor.

El nou mètode que es proposa està basat en la detecció de les cries mitjançant una càmera tèrmica transportada en un dron. Les imatges obtingudes s’analitzaran mitjançant un programari especialment desenvolupat, basat en el que s’empra en les recerques més capdavanteres per a censos d’animals salvatges, de manera que es puguin identificar les cries de cabirols ocultes amb seguretat i eficiència.

Una vegada localitzades les cries, el personal especialitzat prendrà les mesures necessàries per evitar que siguin atrapades per la recol·lectora o la segadora, assegurant la seva supervivència.

El Grup Operatiu Capreolus s’ha constituït emparat en la resolució de 17 d’abril del Fons Español de Garantia Agrària (FEGA), i està constituït pels següents socis beneficiaris:

Així mateix, amb el Grup Operatiu Capreolus també hi col·labora el Departament d’Enginyeria Forestal de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), posant a la disposició del grup la seva experiència en el desenvolupament de sistemes de cens amb càmera tèrmica.

Aquest projecte serà presentat el pròxim dia 27 de setembre a les 11:00 al Saló d’Actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Monts, Forestals i del Medi Natural de Madrid (UPM)
Adreça: c/ José Antonio Novais, 10.

Contacte:
Representant del Grup Operatiu: ESMA.
gocapreolus@esmasl.es
tlf: 915 018 823


Deixa un comentari

gif cinegeticatPublicitat