Actualitat

Agents Rurals actuen contra el furtivisme d’isard organitzat al Pirineu

Premsa Gencat – 18/11/2016

Dissabte passat van interceptar un furtiu reincident, que disposava del suport logístic i d’un guia local.

En el marc d’un operatiu especial, s’han denunciat sis caçadors furtius en l’últim any i mig.

Comís del material en el lloc de la intervenció
Comís del material en el lloc de la intervenció

Efectius del Cos d’Agents Rurals van interceptar un furtiu al terme municipal d’Alt Àneu (Pallars Sobirà) el passat dissabte dia 12 de novembre. Els Agents Rurals van ser testimonis de com el furtiu, procedent de Madrid i acompanyat d’un guia local, disparava i donava mort a diversos isards utilitzant un rifle de calibre mitjà amb un silenciador acoblat. Aquesta intervenció s’emmarca en la investigació sobre una possible xarxa organitzada de furtivisme de caça major que es dediquen des de fa temps a abatre isards il•legalment en diversos llocs de l’Estat entre els que hi ha la Reserva Nacional de Caça Alt Pallars i algunes Àrees Privades de Caça de Catalunya. Aquest operatiu de vigilància especial ha fet possible la denuncia sis caçadors furtius en l’últim any i mig.

La zona on es va produir la cacera il·legal era dins de la Reserva Nacional de Caça Alt Pallars (RNCAP) en un lloc de difícil accés per l’orografia del terreny i per la quantitat de neu que hi havia en el moment de l’actuació.

Els agents van aixecar les corresponents actes de denúncia en matèria de caça, reglament d’armes i seguretat ciutadana al caçador furtiu i també van denunciar el guia acompanyant i el transportista.

Els estris emprats: motxilla, silenciador, mira telescòpica, munició i prismàtics dels dos individus es van comissar i es van dipositar a les dependències del CAR. També s’hi van dipositar els quatre caps d’isard comissats, dos del quals tenien valoració de medalla d’argent (un mascle) i medalla de bronze (una femella), fet per qual la indemnització econòmica que haurà de fer efectiva aquest infractor a la Generalitat serà de superior quantia.

L’arma es va dipositar a la intervenció d’armes de la Guàrdia Civil de Tremp, que va informar que el propietari no era el propi furtiu. L’arma és d’un altre caçador de Madrid que també ha estat denunciat per reglament d’armes per cedir una arma de la seva propietat sense document de cessió i sense acompanyar la guia de la mateixa.

Material intervingut
Material intervingut

Antecedents del mateix furtiu a la zona

El denunciat, J.J.L.D.C, ja comptava dins del seu historial amb una denúncia efectuada pels Mossos d’Esquadra el mes de maig de l’any passat dins de l’Àrea Privada de Caça de (APC) de Tírvia sense autorització d’aquesta. Aquell dia va abatre diversos isards igual que aquesta vegada, utilitzant un rifle de calibre mitjà amb un silenciador acoblat, per tal que els trets no es poguessin sentir a gran distància. En aquell cas, l’infractor va fer efectiva la sanció econòmica que se li va imposar.

En el marc d’aquest operatiu especial, els Agents Rurals han denunciat en l’últim any i mig a sis caçadors furtius, 3 d’ells de Madrid, amb diverses denúncies i un total d’onze isards abatuts sense cap mena d’autorització. Es calcula que els isards abatuts il·legalment a la RNCAP i a diverses APC poden ser molt nombrosos donada la periodicitat amb què últimament s’ha pogut veure que els furtius reincideixen.

Aquests caçadors actuen amb la col·laboració de guies locals coneixedors del terreny que els donen suport logístic i cobertura davant la possible presència d’ efectius del Cos d’Agents Rurals o Mossos d’Esquadra per intentar la fugida, ocultar les armes i les captures realitzades.

Tot plegat sembla apuntar que aquesta persona formaria part d’un grup de caçadors que es dediquen des de fa temps a abatre isards il·legalment en diversos llocs de l’Estat entre els quals hi ha la Reserva Nacional de Caça Alt Pallars (RNCAP) i algunes Àrees Privades de Caça de Catalunya (APC).

Les sancions poden superar els 30.000 €

Per les denúncies que se li van tramitar, el denunciat haurà de fer front a sancions que per les diverses normatives aplicades poden superar els 30.000 euros. Un cop pagada la sanció corresponent, podrà recuperar el material comissat a excepció dels caps d’isard, que no poden ser recuperats per haver-se abatut il·legalment i del silenciador per estar prohibida la tinença i l’ús. L’arma tampoc no es podrà recuperar fins que es resolgui la propietat.

Des del CAR es demana la col·laboració ciutadana per a localitzar caçadors furtius, ja que aquests, de la manera que es mouen per la muntanya, són de difícil localització i en canvi si poden ser vistos per excursionistes, escaladors, esquiadors de muntanya o usuaris del medi natural en general.


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat