Actualidad

Agentes Rurales actúan contra el furtivismo de rebeco organizado en el Pirineo

Prensa Gencat - 18/11/2016

El pasado sábado interceptaron un furtivo reincidente, que disponía del apoyo logístico y de un guía local.

En el marco de un operativo especial, se han denunciado seis cazadores furtivos en el último año y medio.

Decomiso del material en el lugar de la intervención
Decomiso del material en el lugar de la intervención

Efectius del Cos d’Agents Rurals van interceptar un furtiu al terme municipal d’Alt Àneu (Pallars Sobirà) el passat dissabte dia 12 de novembre. Els Agents Rurals van ser testimonis de com el furtiu, procedent de Madrid i acompanyat d’un guia local, disparava i donava mort a diversos isards utilitzant un rifle de calibre mitjà amb un silenciador acoblat. Aquesta intervenció s’emmarca en la investigació sobre una possible xarxa organitzada de furtivisme de caça major que es dediquen des de fa temps a abatre isards il•legalment en diversos llocs de l’Estat entre els que hi ha la Reserva Nacional de Caça Alt Pallars i algunes Àrees Privades de Caça de Catalunya. Aquest operatiu de vigilància especial ha fet possible la denuncia sis caçadors furtius en l’últim any i mig.

La zona donde se produjo la cacería ilegal era dentro de la Reserva Nacional de Caza Alt Pallars (RNCAP) en un lugar de difícil acceso por la orografía del terreno y por la cantidad de nieve que había en el momento de la actuación.

Los agentes levantaron las correspondientes actas de denuncia en materia de caza, reglamento de armas y seguridad ciudadana al cazador furtivo y también denunciaron el guía acompañante y el transportista.

Els estris emprats: motxilla, silenciador, mira telescòpica, munició i prismàtics dels dos individus es van comissar i es van dipositar a les dependències del CAR. També s’hi van dipositar els quatre caps d’isard comissats, dos del quals tenien valoració de medalla d’argent (un mascle) i medalla de bronze (una femella), fet per qual la indemnització econòmica que haurà de fer efectiva aquest infractor a la Generalitat serà de superior quantia.

L’arma es va dipositar a la intervenció d’armes de la Guàrdia Civil de Tremp, que va informar que el propietari no era el propi furtiu. L’arma és d’un altre caçador de Madrid que també ha estat denunciat per reglament d’armes per cedir una arma de la seva propietat sense document de cessió i sense acompanyar la guia de la mateixa.

material intervenido
material intervenido

Antecedentes del mismo furtivo en la zona

El denunciat, J.J.L.D.C, ja comptava dins del seu historial amb una denúncia efectuada pels Mossos d’Esquadra el mes de maig de l’any passat dins de l’Àrea Privada de Caça de (APC) de Tírvia sense autorització d’aquesta. Aquell dia va abatre diversos isards igual que aquesta vegada, utilitzant un rifle de calibre mitjà amb un silenciador acoblat, per tal que els trets no es poguessin sentir a gran distància. En aquell cas, l’infractor va fer efectiva la sanció econòmica que se li va imposar.

En el marc d’aquest operatiu especial, els Agents Rurals han denunciat en l’últim any i mig a sis caçadors furtius, 3 d’ells de Madrid, amb diverses denúncies i un total d’onze isards abatuts sense cap mena d’autorització. Es calcula que els isards abatuts il·legalment a la RNCAP i a diverses APC poden ser molt nombrosos donada la periodicitat amb què últimament s’ha pogut veure que els furtius reincideixen.

Estos cazadores actúan con la colaboración de guías locales conocedores del terreno que les dan apoyo logístico y cobertura ante la posible presencia de efectivos del Cuerpo de Agentes Rurales o Mossos para intentar la fuga, ocultar las armas y las capturas realizadas.

Todo parece apuntar que esta persona formaría parte de un grupo de cazadores que se dedican desde hace tiempo a abatir rebecos ilegalmente en varios lugares del Estado entre los que se encuentra la Reserva Nacional de Caza Alt Pallars (RNCAP) y algunas Áreas Privadas de Caza de Cataluña (APC).

Las sanciones pueden superar los 30.000 €

Per les denúncies que se li van tramitar, el denunciat haurà de fer front a sancions que per les diverses normatives aplicades poden superar els 30.000 euros. Un cop pagada la sanció corresponent, podrà recuperar el material comissat a excepció dels caps d’isard, que no poden ser recuperats per haver-se abatut il·legalment i del silenciador per estar prohibida la tinença i l’ús. L’arma tampoc no es podrà recuperar fins que es resolgui la propietat.

Desde el CAR se pide la colaboración ciudadana para localizar cazadores furtivos, ya que éstos, de la manera que se mueven por la montaña, son de difícil localización y en cambio si pueden ser vistos por excursionistas, escaladores, esquiadores de montaña o usuarios del medio natural en general.


Deja un comentario

Genérico CinegeticatPublicidad