Actualitat

Alerta per pesta porcina africana (PPA) entre Bèlgica i França.

Denis Boglio – Cardona – 15/09/2018

Dos casos confirmats de porcs senglars salvatges infectats per la PPA han estat detectats al sud de Bèlgica prop de la frontera francesa. Fins ara existien diversos brots als països de l’est que havien provocat el sacrifici de centenars de milers d’animals. Aquests dos nous casos, dels quals s’està investigant l’origen, representen un salt de 1.000 kms des del focus d’infecció més proper, la qual cosa genera moltes preguntes sobre com s’han pogut propagar tan lluny. Una de les hipòtesis investigada és justament la dels viatges cinegètics de caçadors belgues a Europa de l’Est.

Aquesta malaltia, que no es transmet als humans, és altament contagiosa i letal pels animals. No existeix ni tractament ni vacuna. Les recomanacions sanitàries als caçadors per tal de limitar els riscos de contagi són:

  • Evitar caçar en les zones afectades.
  • Netejar-se les mans amb sabó després de cada cacera.
  • Netejar i desinfectar les botes, ganivets i qualsevol material que hagi estat en contacte amb senglars, restes de senglars o llocs on s’han netejat senglars.
  • Netejar els vehicles de la cacera per fora i per dins.
  • Evitar l’ús de gossos.
  • No transportar restes d’animals ni trofeus.
  • La prohibició d’entrar en una granja porcina en les 72h després de la cacera.

Les autoritats belgues han prohibit la caça en aquesta zona mentre que les franceses l’han restringit en les zones frontereres i han incrementat els controls veterinaris a les granges de 4 províncies del nord del país. Per la seva banda, la Federació Francesa de Caça ha organitzat una campanya d’informació i de formació en l’àmbit nacional per sensibilitzar els caçadors sobre aquest preocupant problema.

El 1957 hi va haver la primera epidèmia a Europa, que va començar a Portugal, després es va escampar a Espanya i finalment a França, fins que fou eradicada als volts de l’any 1990. Més recentment, la malaltia arribà a Europa l’any 2012 detectant-se a Ucraïna, probablement des de Rússia on és ara endèmica (des de 2007-2008), i es propagà a Bielorússia (2013), Lituània, Polònia i Letònia (2014), Estònia (2015) i República Txeca (2017), on es van instal·lar barreres olfactives per limitar els moviments de senglars, amb aparent èxit, ja que tot seguit es va detectar la PPA a Romania (on es van haver de sacrificar més de 140.000 porcs aquest estiu), després a Bulgària, i des d’aquesta setmana, a Bèlgica.


Deixa un comentari

MussapPublicitat