Actualitat

Aprovada la captura de visió americà amb caixa metàl•lica

Redacció – Barcelona – 01/09/2015

El departament d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació donà a conèixer el passat 30 de juliol de 2015 la resolució ARP 1971/2015, per la qual s’homologa el mètode de captura de caixa metàl·lica per a la captura del visó americà (Neovison vison).

De conformitat amb el Reial Decret 630/2013, de 2 d’agost, el visó americà és una espècie invasora i un factor d’amenaça de primer ordre pel visó europeu, present al nostre territori.

Al juliol de 2013 s’aprova l’Estratègia de gestió, control i eradicació del visó americà a Espanya.

El visó americà és un mamífer carnívor de mida mitjana entre 1-2kg, cos allargat i pelatge negre, marró o gris.

La caixa metàl·lica, és un model fabricat l’any 1992 per un equip francès i espanyol amb l’objectiu de capturar visó europeu al sud-oest de França i nord d’Espanya. Actualment i molt més perfeccionada també es fabrica a la Rioja.

Està construïda amb reixa metàl·lica d’1 a 3mm de gruix i de dimensions 60cm de llarg x 15cm d’ample x 15cm d’alt. A l’interior s’hi trobat situada una plataforma metàl·lica amb un cilindre a sota, de forma que funciona com un balancí.

Com a esquer s’utilitza ou fresc, peix fresc, peix de llauna, carn, vísceres, etc.

L’espècie objectiu ha de ser atreta a la porta del parany per un rastre d’oli fregit o per l’olor de l’esquer, i fins al fons del parany, amb l’ajut de menjar situat al fons, de forma que el balancí tanqui la porta d’entrada. Un ferro en forma d’U inversa cau, impedint l’obertura de la porta, i l’animal queda atrapat a dins.

La caixa s’ha d’instal·lar en un lloc tranquil al costat d’un riu o d’una massa d’aigua en un terreny pla i fixant la gàbia amb una cadena a un arbre a menys d’un metre de l’aigua i tapada amb vegetació, de forma que no sigui fàcilment visible i sembli un túnel o cova. S’haurà de revisar diàriament a primer hora del matí.

Els exemplars de visó americà han de ser manipulats i immobilitzats de la forma més ràpida possible i sacrificats amb un mètode reconegut com a no cruel:

– Anestèsic + dosi letal de pentobarbital.

– Tret al cap amb bala captiva o amb arma de foc, a curta distància.

Si durant les operacions d’aproximació i manipulació es detecten lesions d’aparent gravetat, cal donar avís de forma immediata al Cos d’Agents Rurals per tal de traslladar l’exemplar a un centre de Fauna. Mentre no es traslladi cal garantir la tranquil·litat de l’animal capturat.

L’ús d’aquest mètode de captura pot ser autoritzat a tot el territori de Catalunya, sense restriccions d’ús, però s’ha de tenir especial cura en zones humides on habita el turó europeu (espècie que pateix una situació crítica a Catalunya i comparteix l’habitat amb el visó americà). El paranyer ha d’estar acreditat.

No es prohibeix per tant la captura de visions en zones on habiti el turó, ja que la captura i retirada dels visons del medi natural és una mesura molt beneficiosa per al turó, tenint per tant menys competència ecològica amb l’espècie invasora.

FONT: pdf control visó

FOTO: naturabergeda.com


Deixa un comentari

MussapPublicitat