Actualitat

Nova temporada del senglar finalitzada

Joaquim Casals – Barcelona – 30/03/2025

Balanç de la temporada de caça 2024-2025

La temporada de caça 2024-2025 ha conclòs amb algunes observacions notables sobre les captures de senglar a Catalunya. Tot i que les dades específiques d’aquesta temporada encara no estan disponibles, podem analitzar les tendències dels anys anteriors per entendre millor l’evolució d’aquesta espècie.

Evolució de les captures de senglar (2019-2023)

Segons les dades de l’Idescat, les captures de senglar a Catalunya durant les temporades 2019-2023 han evolucionat de la següent manera:

  • 2019-2020: Aproximadament 50.000 captures.

  • 2020-2021: Uns 57.586 exemplars.

  • 2021-2022: Al voltant de 70.736 captures.

  • 2022-2023: 73.256 exemplars.

Com podem veure, hi ha un augment progressiu de les captures de senglar en els darrers anys.

Observacions de la temporada 2024-2025

Durant la temporada 2024-2025, s’ha registrat una lleugera disminució en les captures de senglar en comparació amb la temporada anterior. Tot i això, en algunes zones com Tarragona, s’ha observat un increment. Aquesta variabilitat es pot atribuir a diversos factors com les condicions ambientals (sequera) i les polítiques de gestió de la fauna (sobretot en danys).

Impacte en la seguretat viària

La presència de senglars a les carreteres catalanes continua essent un problema. Segons dades de 2024, es registren entre 14 i 15 accidents diaris a les carreteres, la majoria dels quals impliquen senglars. Tot i que aquests incidents no solen causar víctimes mortals, suposen un perill important per a la seguretat viària.

Accidents amb senglars: què cal fer?

En cas d’accident amb un senglar o qualsevol altre animal cinegètic (com cabirols, cérvols, etc.), és fonamental avisar immediatament les autoritats competents. Això permetrà que es redacti un atestat oficial dels fets, la qual cosa és essencial per a la gestió dels danys i per a qualsevol tràmit amb les asseguradores o les autoritats.

Responsabilitat en els accidents de trànsit:

  • Segons la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial (RD 6/2015), el conductor és generalment responsable dels danys causats per l’atropellament d’animals.

  • Tanmateix, si l’accident és provocat per una acció de caça o per un manteniment deficient de la via pública, la responsabilitat podria recaure en els titulars de drets de caça o fins i tot en l’administració pública.

És molt important recollir proves (fotografies de l’animal atropellat, testimonis, detalls de la senyalització, etc.) per poder determinar qui ha de cobrir els danys. Això facilitarà el procés de reclamació amb l’asseguradora i permetrà una millor gestió de la responsabilitat.

A més, és recomanable tenir una assegurança que cobreixi tant els danys propis com els danys a tercers en accidents amb animals cinegètics.

Perspectives de futur

La temporada 2024-2025 ha estat marcada per una lleugera disminució de les captures de senglar i tot i que sembla que algunes zones han experimentat un cert increment, podria consolidar-se la tendència a la baixa de cara la pròxima temporada. D’altra banda, el cabirol s’espera que segueixi augmentant de forma important i en algunes zones de la Catalunya Central s’hauria d’intensificar la seva caça adaptant-hi les polítiques. La propera resolució de vedes, que establirà el calendari per a la temporada 2025-2026, podria introduir canvis importants en les restriccions de caça, com les relacionades amb les anàtides o la possibilitat de caçar la tórtora comuna. Aquestes modificacions influiran en la gestió de la fauna i en les pràctiques de caça a Catalunya.

De moment, i fins que no començi la nova temporada, els caçadors segueixen celebrant aquests dies les festes de fi de temporada, moltes d’elles gaudint de la carn de caça, i oferint l’oportunitat de compartir l’esperit de l’activitat cinegètica i la natura, enfortint els vincles entre els aficionats i propietaris.


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat