Actualitat

Bona participació i organització del VI concurs d’alta muntanya sobre perdiu salvatge

Àlex Cuadros – La Guingueta d’Àneu – 06/09/2017

El cap de setmana del 2 i 3 de setembre de 2017 es va celebrar la VI prova de Caça Pràctica (sense mort) d’Alta Muntanya, a la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars, després de les 3 edicions a l’Aran (2005-2007) i les dues de l’Alt Pallars (2013-2014).

No puc començar aquest escrit sense agrair a tota la gent que ha fet possible que aquesta mítica prova es torni a fer a Catalunya. En primer lloc, als Jutges Iñaki Espina, Olivier Soubielle i Manuel Teixeira, i al President del Setter Club de España, Sr. Roberto Guenaga i la seva nova Junta Directiva, la majoria gent jove i caçadors de peu, aficionats a proves com aquesta, a més d’un parell de vocals i jutges canins amb dilatada experiència. En segon lloc, al DARP, i concretament al Subdirector de Caça i Pesca, al Director de la RNC, a l’equip tècnic i a la guarderia de la Reserva (Forestal Catalana SA). En tercer lloc, a l’Hotel Castellarnau d’Escaló, als ajuntaments de la Guingueta d’Àneu i Vall de Cardós i a la Societat de Caçadors local de la Guingueta per la cessió dels terrenys. I per últim, a l’empresa Ecotons (Marc Pagès, Biòleg), encarregada del seguiment i la gestió de la perdiu xerra a diferents RNC i ZCC, així com a la resta de l’organització de la prova que de manera altruista, amb molts quilòmetres a l’esquena i temps extrets de les seves famílies en època vacacional han fet els possibles per trobar la millor zona (en tots els aspectes: accés, pàrquing, densitat de caça salvatge, terrenys,…) i facilitar al màxim possible que els gossos participants poguessin tenir contacte amb les perdius xerres.

Afortunadament pel bon desenvolupament de la prova, les temperatures (7º-18º) van ser inferiors a les dels mostrejos previs (20-34º) i la pluja de l’última setmana d’agost va facilitar els recorreguts i que les perdius xerres tornessin a les seves carències habituals.

Dissabte es va reunir Organització i Jutges, a les 7.00 a l’Hotel de Concentració, a la Localitat d’Escaló (TM Guingueta d’Àneu) per tal de repartir les 10 parelles de la bateria, després d’1 hora de carretera i pista forestal millorada recentment vam arribar a la zona del Concurs, al voltant dels 2000 metres d’altitud, on en els mostrejos previs es van trobar diverses ramades de perdiu xerra, i amb bona densitat, gràcies a unes aclarides d’escombres i matoll realitzades en el límit dels prats alpins.

El primer torn, amb Boy de Cortiuda (Cond. Marc Regada) i Dakota del Falcorrio (Cond. David Font) es va trobar ja la primera ramada, a pocs metres del pàrquing habilitat als efectes. Els dies abans es va trobar alguns metres més amunt, però donat el fort vent amb què va despuntar el dia, l’Organització va decidir (encertadament a la postre) engegar la primera parella en un canal on se solen refugiar en dies similars. El 6 següents torns van tenir possibilitat de córrer amb caça en el seu torn (partint del mateix bàndol), destacant en el seu recorregut RentSetter Coto (Cond. Moraton), i d’altra banda, Fil de Vora Riu Turia (SIM, prop Vicenç Lisarde), en el segon torn, i el pòinter Jack (Cond. Algibar) en el 5è torn, que van ser recuperats en acabar la bateria.

prova alta muntanya setter club 2017
De peu, jutges: Soubielle, Espina, Teixeira i el delegat Àlex Cuadros. A terra: 1 exc Xanon de sosobal, Cond. Kuba, Prop. Javier Urribarrena. 2 exc Dendaberri Robin. Cond i Prop. Rodrigo Moratón. 3 MB Dendaberri Piston. Cond i Prop. Xavier Curriu

Després de la setena parella (Dendaberri Robin i D. Piston) es va decidir canviar de terreny cap a on s’havia vist una segona volada els dies previs, amb la mala fortuna de no poder trobar-la cap de les tres parelles restants ni la parella recuperada. Destacar en aquesta segona zona el torn potent de Mostitxualde Hill, tot i que una mica desordenat, la qual cosa va fer que no pugues ser recuperat. Cal destacar que aquest gos va ser dubte fins a últim moment, perquè un escurçó el va mossegar una setmana abans, però pel que vam veure, es va recuperar perfectament.

Finalment, es va adjudicar un 1 MB, i campió de la bateria en aquest dia a RentSetter Coto, que va mostrar part del bàndol, amb bon moviment, contacte i respecte al tret i el vol. Li va mancar una mica més de força en el seu torn per tal d’aconseguir un EXC o CACIT, d’acord amb el que va comentar el Jutge francès Olivier Soubielle, de la Cerdanya francesa i gran coneixedor de la muntanya i les seves perdius.

El dissabte es va fer el sopar de gala, en el que ens va acompanyar el Director de la Reserva, Manel Beneria (que justament es jubila aquest mes), socis locals de la Reserva i guardes que han col·laborat en els censos, el Vicepresident del Setter Club i autoritats locals. Cal destacar les converses animades sobre gossos, becades, perdius i terrenys, el bon ambient regnant i l’espectacular sopar que va comptar amb ravioli de ceps, txuleton, bacallà, xai, all-i-oli de codony, salmó fumat i altres viandes i vins que van sorprendre molt gratament als assistents, a un preu molt assequible. Des d’aquí no podem deixar de felicitar al propietari de l’Hotel Josep Castellarnau, gran aficionat al setter i a la caça de muntanya, el tracte que sempre ens ha dispensat i la facilitat per aconseguir els objectius fixats a la prova.

El diumenge dia 3, es va tornar a la mateixa zona, però uns quilòmetres més amunt, buscant la segona ramada que no va poder ser aprofitada el dia abans, la fortuna va fer que es poguessin localitzar a primera i les tres primeres parelles fessin punt sobre aquest bàndol, Xanon de Sosobal (Cond. Kuba, i Prop Javier Uribarrena), Dendaberri Robin (Cond. Y Prop. R. Moraton) y Dendaberri Piston (Cond i Prop. X Curriu).

La nota comuna, o crítica a la prova, en ambdós dies, per part dels jutges, va ser el baix nivell físic demostrat per la gran majoria de gossos (gossos que han fet torns espectacular en altres moments i/o disciplines). Possiblement la calor que va donar el mes d’agost, la impossibilitat de preparar-se abans del dia 15 d’agost (obertura de la mitja veda) i el període sense concursos/caça previ es va fer notar en aquest punt.

Com a reflexió cal esmentar el fet que va haver-hi gossos de caça que van poder puntuar, i que cal perdre la por a aquest tipus de prova. A més la nova Junta del SCE té previst pel 25/26 de novembre al Parc Natural del Cadí-Moixeró fer una prova no només amb CACT, sinó també amb DIN (Diploma d’iniciació) pels gossos de caçadors i apropar les proves oficials al caçador de a peu que no tenen els respectes al tret i al vol fets/acabats.


Deixa un comentari

MussapPublicitat