Ricard Marqués – Barcelona – 2018
Publicat a Cinegeticat nº 27
EL CALIBRE 17
Dins les diferents versions del calibre 17, la més coneguda i usual és la del .17 HMR, (Hornady Magnum Rimfire). Aquest calibre de foc anul·lar (Rimfire) va néixer a principis de l’actual segle XXI, l’any 2002, i els seus artífexs foren Dave Emary i el fabricant de municions Hornady, d’aquí en part el seu nom. Ho van fer partint d’una beina del calibre 22 Magnum, estrenyent-li el coll per allotjar una punta o un projectil de 4,3 mm. o 17 mil·lèsimes de polzada (mida molt popular perquè és la mateixa que la de les armes amb impulsió d’aire comprimit més corrents), però de forma diferent, molt més aerodinàmica i amb millor coeficient balístic pel fet de ser el·líptica, cosa que li confereix fins a certa distància molta efectivitat i precisió i impulsió per explosió de pólvora.
Gran part de la munició d’aquest calibre es fabrica combinant la clàssica camisa de coure rematada per la punta de polímer, que normalment cada fabricant distingeix amb un color diferent de punta.
Per tirar lluny tenint molt en compte el vent
En alguns països i comunitats és permesa la caça d’animals amb calibres petits com aquest o també amb el .22 LR, .22 Magnum i similars, sobretot per a animals de talla petita, alguns rapinyaires i diversa animàlia, cosa que no vol dir que els mateixos no puguin ser efectius per a animals de talla mitjana o més grossa, si el tret es posa en el lloc adequat, ja que si no és així, hi ha moltes possibilitats de deixar l’animal ferit, fet molt lamentable i no desitjat. Com he dit abans i degut a les seves característiques, aquests calibres tenen les seves limitacions naturals.
Una d’elles i molt important és la distància efectiva de tret, molt bona a curta però que a mida que s’augmenta, perd precisió i efectivitat. Entre les municions de foc anul·lar, el .17 HMR és la que guanya les altres en velocitat, més menys 700 metres/segon; ara bé, una de les seves dificultats més importants i que sobretot afecta a la seva precisió la produeix el vent. Un projectil de tant sols 17 o 20 grains, que acostumen a ser els pesos més emprats pels diferents fabricants de munició d’aquest calibre, encara que se l’imprimeixi molta velocitat, no contraresta suficientment aquest efecte i en perjudica molt la deriva.
Un tret suau i precís
Una altra gran qualitat que té el .17 HMR és l’absència pràcticament de retrocés, que per al món de la precisió és molt important, per això alguns fabricants d’armes d’aquests tipus l’han inclòs en la seva gama de fabricats. Acostumen a ser accions de forrellat, amb carregador que es pot extreure i inclús algun monotir, també n’hi ha algun de semiautomàtic, més pràctic per a països on es permesa la caça amb aquest calibre, a l’igual que algun de forrellat rectilini.
Una avantatge important també és el preu, ja que tant l’arma com la munició, tot i que com sempre hi ha un ampli ventall de tipus i models, de més assequibles a altres més cars, acompanyat de les seves prestacions poden fer decantar cap a la seva adquisició, per davant altres. En algunes competicions de precisió és possible veure alguna carrabina d’aquest calibre, si es té en aquest cas major avantatge que les usuals del calibre .22 LR, ja que té sobre aquestes major potència i velocitat. Tot i així no és el més usual encara, en aquest país.
Per a tots els gustos
Es fabriquen tant amb la clàssica culata de fusta, inclús amb el sistema tecnicoteòric tumbhole, com amb materials sintètics, menys delicats aquests últims i pràctics sobretot per a la caça en els països i comunitats en què les armes d’aquest calibre són permeses per a tal fi. Moltes d’elles son de tipus «varmint», o sigui sense sistemes de punteria o alces tradicionals, a fi que s’hi pugui muntar qualsevol tipus de visor, tradicional, punt vermell, hologràfic, o amb les prestacions que cada un hi vulgui donar o cregui més apropiades per a les seves conveniències.
El calibre 17 a Espanya
La legislació espanyola permet guiar les armes d’aquest calibre amb el tipus de llicència D, d’armes llargues ratllades per a caça major, però com que és la munició emprada per les armes d’aquest calibre de «foc anular», no està del tot clara la seva utilització legal per a la caça, ni major ni menor, per tant crec que val la pena assegurar abans de res en quin punt es troba aquest tema, no fos cas que sense cap mala intenció qualsevol usuari la posés a la pràctica de manera incorrecta, cosa que comportaria alguna situació compromesa o perjudicial per als seus interessos.
Ideal per animals de menys de 20Kg
En els països on això està clar i per tant permesa la seva utilització per a la caça, crec que les peces ideals per a fer-lo sevir, millor que no sobrepassin en massa la vintena de kg, ja que aquest calibre és de format reduït, 4,3 mm. i poc pes 17 a 20 grains, limiten la seva efectivitat en funció de la distància. Fins aproximadament els 150 metres manté unes prestacions acceptables, però disminueixen en gran manera, a mida d’anar-la augmentant, tant per a la pèrdua de velocitat del projectil que fa que tingui molta caiguda com la pèrdua d’efectivitat, penetració i conseqüentment «poder de parada», fet que pot provocar deixar animals ferits i amb patiment innecessari.
Per a evitar això, alguns fabricants de munició ja han tret al mercat amb el mateix calibre munició de millors prestacions i propietats, com pot ser el .17 Winchester SuperMagnum, que amb cotes molt similars, augmenta la seva velocitat per sobre dels més o menys 900 metres/segon, cosa que millora en gran manera la seva efectivitat, precisió, penetració, poder de parada, etc.
Penseu que molts calibres més grossos emprats normalment per a caça major no arriben a aquesta velocitat; per tant, tenint sempre present el que hem dit abans sobre legislació, si aquesta ho permet crec que cal tenir present aquesta possibilitat mirant sempre la mida de la peça a caçar.
La familia 17
Amb calibre 17 també hi han altres variants de foc anul·lar, totes elles poc conegudes sobretot al nostre país, com per exemple el «.17 HM2», o el «.17 AGUILA». Aquestes no son tan populars com el .17 HMR, però també fan servir la mateixa punta o projectil. El .17HM2 o .17 HornadyMatch 2, va néixer l’any 2004 de la mà dels mateixos artífexs Emary i Hornady, aprofitant els èxits i la mateixa punta del seu antecessor .17 HMR, però amb la beina del calibre .22 STINGER, una mica més llarga que la del .22 LR normal, també estrenyent el seu coll.
No va tenir l’èxit del .17 HMR, ja que aquest s’ha imposat al seu germà petit, tant per prestacions com perquè no s’ha produït per tants fabricants d’armes ni municions a tot arreu i conseqüentment el nombre d’usuaris també ha sigut inferior.
Un altre capítol a part també recau en el preu de la munició, que tot i tenir prestacions superiors al .22 LR, el preu de la munició del .22 HM2, pot multiplicar per diverses vegades el del .22 LR normal, fet rellevant a l’hora de decantar-se per a la seva adquisició i utilització.
17 AGUILA
El calibre «.17 AGUILA», fou desenvolupat l’any 2003 a Mèxic per Efrain Peralta i l’armera High Standard partint de la beina del .22 LR, també estrenyent el seu coll com en els altres casos, per a allotjar la punta de 4,3 mm. L’any 2004 a Cuernavaca, Indústries Tecnos fabricant de municions Aguila, va iniciar la seva producció, tot i esperant que tingués més èxit que la mateixa munició fabricada per Federal a USA, els anys 50, la qual pràcticament es va quedar en el seu prototip, per això no va tenir l’acolliment esperat en aquells moments, es va deixar de fabricar i avui dia és molt buscada per col·leccionistes i molt difícil de trobar.
El .17 Aguila permet poder-lo tirar amb les carrabines del .17 HM2, ja que les seves cotes son una mica més llargues, però no a l’inrevés. Pel que es veu, en un moment donat Aguila va vendre els drets de fabricació a una companyia coreana, PMC, i aquesta sembla que pràcticament l’ha deixat aparcada.
Com podeu veure, hi ha diferents variants de la «criatura», amb millors i pitjors prestacions a escollir, sempre en funció del camp en què es vulguin fer servir i en els països en què la legislació les permeti. Per la meva part, sols queda desitjar-vos que si teniu alguna arma d’aquests calibres, la gaudiu al màxim i us ajudi a passar una bona estona practicant la caça o el tret de precisió.