Actualitat

Cens d’isard a la RNC Alt Pallars

Albert Pou – Lleida – 17/07/2015

El cens, és una de les tasques importants a realitzar per una bona gestió de les espècies cinegètiques de cada territori. El cens o comptatge dels animals, ens facilita dades molt bones i reals per tal de saber el què tenim en cada zona i quines d’elles es podran caçar.

A la Reserva de Caça de l’Alt Pallars, aquestes tasques ja han començat fa uns dies, i és que tot un seguit de tècnics, agents rurals i voluntaris, treballen cada dia per poder portar a terme aquest recompte d’espècies cinegètiques. La RNC de l’Alt Pallars comprèn un ampli territori de 81.772 hectàrees, passant per les immenses valls com Vall Cardós, Vall Farrera i Vall d’Àneu, i altres racons com Tírvia i Llavorsí, i això fa que sigui un treball dur amb la extensa zona a censar. També d’altres Reserves de Caça estan realitzant aquest treball durant aquests dies, com al RNC del Cadí-Moixeró o la RNC de Freser-Setcases.

Concretament, aquestes setmanes de juliol, s’està fent el cens d’isard, una espècie que havia estat en declivi des de l’any 2001 (any de detecció de la malaltia pestivirus), però que actualment, poc a poc, sembla que s’està recuperant. Els recomptes d’isards es realitzen a primera hora del matí, ja que es quan aquesta espècie es troba en zones més descobertes i fàcils de veure, és llavors quan l’equip que realitza el cens entra en acció. Des de lluny, els tècnics visualitzen els individus i intenten determinar-ne l’edat i sexe, i després ho anoten en un full per treure’n un resum al final de la jornada. A partir d’aquí, s’extraurà la densitat total dels individus de cada zona i sortirà el número d’individus i categoria per poder caçar a la pròxima temporada de caça.

A part dels isards, durant el cens es poden observar d’altres espècies com cérvols, daines, cabirols, perdiu xerra i roja, guineus, senglars, etc… , els quals també s’anoten les observacions i que sempre ajuden a detallar amb molta més precisió aquests censos.

NOTA: El passat dia 10 de juliol de 2015 es va celebrar al Consell Comarcal de la Cerdanya la subhasta dels permisos de caça d’isards, cabirols i cérvols de les reserves de caça del Cadí i Cerdanya-Alt Urgell. Del total dels permisos del Pla d’Aprofitament Cinegètic de la temporada 2015-2016, van quedar deserts permisos de selectiu i trofeu d’isards i cabirols que seran venuts per adjudicació directa pel Consell Comarcal de la Cerdanya pel preu de sortida 2000€ isard trofeu, 600€ isard selectiu i 700€ cabirols trofeu (preu tancat sense taxes complementàries).
Els caçadors interessats en els permisos restants s’hauran de posar en contacte amb el Consell Comarcal de la Cerdanya al telèfon 972884884.
DSCN9603-2
cens d’isards

Deixa un comentari

MussapPublicitat