Com està la munició sense plom a Europa? | Cinegeticat - gestió, caça i equilibri
Actualitat

Com està la munició sense plom a Europa?

Com està la munició sense plom a Europa? 1

Redacció – Cardona -11/01/2017

Estudi de revisió sobre les bales publicat per http://www.cienciaycaza.org/

La substitució de munició de plom per materials alternatius es justifica pel risc d’intoxicació que poden patir moltes espècies (com els anàtids) i també per les conseqüències d’ingerir el plom que tinguin els animals abatuts, tant en espècies carnívores silvestres com en el propi ésser humà. Des de fa dècades les companyies armeres estan produint munició alternativa i la legislació va avançant cap a la substitució.

Un article signat per V.G. Thomas i col·laboradors va estudiar com està sent la “transició” cap a l’ús de bales sense plom a Europa, atès que molt es parla sobre aquest tema (incloent rumors i percepcions no sempre precises), però no hi ha dades científiques que analitzin la situació.

Com està la munició sense plom a Europa? 2
lapua naturalis (munició sense plom)

1. Què és una bala sense plom?

No hi ha un acord internacional sobre què s’entén per bales sense plom, però les disponibles al mercat són de coure o bé aliatges d’aquest i zinc (entre altres).

2. Estàn disponibles al mercat?

Sí, hi ha empreses nord-americanes i europees que produeixen aquest tipus de munició per a un total de 51 calibres diferents de fusells.

3. Quina és la diferència principal?

Les bales sense plom són menys denses, pel que és necessari utilitzar armes de calibres grans per aconseguir les mateixes propietats balístiques. Els autors assenyalen que haver d’augmentar la massa de la munició, pot comportar problemes legals si la legislació no té en compte aquestes particularitats.

4. Són més cares en comparació amb les de plom?

És cert que, quan la demanda és petita i es tracti de calibres poc habituals, el preu de les bales sense plom pugui ser més elevat, però per als calibres més freqüents no hi ha una diferència significativa. Si hi ha una major regulació al respecte podrien igualar els preus.

5. I què passa a l’hora del tret?

Aquest és un dels punts picants de la qüestió. Segons apunten els autors, això depèn de la longitud i qualitat del canó, la pressió i la velocitat de la pólvora per cremar, la velocitat de la bala i la manera en què aquesta s’introdueix en l’arma. De nou, com les bales sense plom són menys denses cal incrementar el seu volum, la qual cosa fa necessari que siguin disparades a major velocitat per aconseguir el mateix efecte balístic. Per tant, utilitzar bales sense plom per a calibres petits i armes “històriques” pot requerir d’una adaptació de l’arma.

Segons els estudis disponibles, la letalitat de les bales sense plom no és inferior a les bales amb plom. Un dels únics problemes existents en aquest moment són els residus de coure que queden al canó després del tret, i que poden arribar a ser un problema si no es netegen.

6. Hi ha risc de toxicitat per consumir animals abatuts amb aquesta munició?

La investigació disponible ens diu que els nivells de coure, ferro, zinc, alumini i estany dipositats en carn per al consum humà són inferiors als límits establerts per les autoritats sanitàries.

En resum, les bales sense plom són una realitat, tot i que cal millorar la informació als caçadors per així millorar la “transició” del plom al coure. Els autors indiquen que cal que les administracions tinguin les coses clares a l’hora de legislar en aquest sentit.

Referència de l'article:
Thomas, V. G., Gremse, C., & Kanstrup, N. (2016). Non-lead rifle hunting ammunition: issues of availability and performance in Europe. European Journal of Wildlife Research, 62 (6), 633-641.

MussapPublicitat
%d bloggers like this: