Debat

Ciutat salvatge o domesticada?

Senglars al parque

Miquel Ruiz

El passat dimarts dia 12 de juliol de 2016, TV3 va emetre un reportatge (http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/ciutat-salvatge/video/5610928/), sobre l’evolució i el creixement desmesurat de la població de diferents espècies i la seva repercussió a les ciutats. CIUTAT SALVATGE, un títol per mi erroni, ja que jo considero que es tracta de “ciutat domèstica”, perquè els animals salvatges han perdut la por i l’essència salvatge gràcies a la humanització que porta a dins l’urbanita.

En el reportatge es va mostrar com cotorres, senglars, gavines, guineus i altres animals colonitzaven les ciutats aprofitant el proteccionisme d’anys ençà de l’autoritat pública i l’alimentació abundant i gratuïta en forma de deixalles i la que els oferien diversos “inconscients animalistes”. El resultat: aquestes espècies s’han convertit en espècies invasores que són focus de conflictes de convivència amb les persones, d’accidents de trànsit, de danys a l’agricultura i als parcs i jardins i de perill sanitari per a les persones. A mi personalment no deixa de sorprendre’m que algunes persones entrevistades en el reportatge, veien aquesta situació com a normal, ja que segons elles “som les persones les que hem d’aprendre a conviure amb els animals”.

Addicionalment, es va presentar el senglar com un animal poc salvatge que s’havia instal·lat a la ciutat per la facilitat que tenia a l’hora de trobar el menjar. Considero una llàstima no haver aprofundit més en l’origen d’aquesta situació. Si el senglar ara és una “plaga” i causa problemes en zones urbanes, no crec que només sigui per la disponibilitat de menjar, que també, sinó perquè durant anys s’han seguit polítiques proteccionistes, no s’ha comptat prou amb el col·lectiu caçador i això poc ha contribuït a què la situació avui sigui millor. I no només amb el senglar… també s’ha escapat de les mans la situació amb els coloms, les gavines o les cotorres, per exemple.

També és una llàstima que el reportatge hagi dedicat tant poc temps a explicar la tasca que desenvolupa contínua i altruistament el col·lectiu caçador davant el problema del senglar, així com les dificultats a què s’enfronta per poder caçar en especial en determinades zones. A mi el reportatge em va transmetre la idea de què matar no és cap solució i que les caceres controlades no frenen les sobrepoblacions. És evident que jo sóc caçador i aquesta percepció em molesta. Per això escric en aquest portal amic de la caça i partidari de difondre el paper que juga la nostra activitat en aquests moments. No sé com s’ha de fer per canviar la imatge negativa del caçador a la societat, però som necessaris i per reduir poblacions, fereixi sensibilitats o no, s’han d’abatre individus, ni més, ni menys. I no ens ha de fer por dir-ho amb veu alta. Del reportatge en vaig extreure que “hem d’aprendre a compartir l’espai” i no vulnerar els drets dels animals perquè el desequilibri de l’ecosistema ha estat produït per l’humà i aquesta és la “penitència” que hem de pagar. No hi estic d’acord, està clar.

En aquest context ara s’ha presentat una prova pilot que es durà a terme als municipis de Terrassa, Matadepera, Vacarisses i Sant Cugat, que consisteix en la immunocontracepció de 120 (o 400, segons l’últim document de difusió que s’ha traslladat a les societats) femelles de senglars, tot això per un mòdic preu clar, crec que es parla de 53.000 €. Se’m generen molts dubtes, la veritat, dels resultats de la prova i si val la pena aquest esforç econòmic de diner públic… per cert, avui la Territorial de Barcelona ha organitzat una jornada tècnica que tractarà també aquest tema. Anirem veient com evoluciona… el que tinc clar, almenys jo, és que la principal solució, avui per avui, és LA CAÇA.


18 thoughts on “Ciutat salvatge o domesticada?

 1. CIUTAT SALVATGE? EL QUE ENS FALTAVA ARA…

  Aquest dimarts a TV3 van fer el programa de “ciutat salvatge”, sobre els animals invasors de les ciutats, com per exemple: el senglar, les gavines, les guineus, entre altres.

  Van mostrar al senglar com un animal gens salvatge, que anava a les ciutats “per supervivència”, que anava a la gent a demanar menjar, que tombava i destrossava els cubells d’escombraries. Si això el senglar ho fa serà per algú, va a les ciutats perquè sap que té menjar sense cap dificultat, saben que allà estan protegits i si van a darrere la gent serà perquè abans l’hi haurien donat.

  Aquest programa ha estat mal fet, no han explicat totalment el perquè els senglars i les altres espècies han acabat arribant a les ciutats. Si ara són a la ciutat és de tants que n’hi ha, i si n’hi ha tants és de totes les dificultats que ens estan posant en els caçadors.
  Els mateixos animalistes que ens estan provocant aquestes dificultats són els mateixos que han fet aquest programa, només miren per ells, només miren que ells estiguin bé, de tot el que ven dir no estava bé ni una quarta part. El programa s’havia d’haver fet una part en les ciutats i l’altre en termes d’agricultura, però clar com tot sabem a la gent de la ciutat no els importa els problemes que tinguem els altres.

  Ara que els senglars també els hi provoquen danys a ells, perquè a veure s’hi així ens deixen fer a nosaltres la nostra feina.

 2. el que cal per controlar aquestes poblacions és la promoció de la caça i prendre mesures per millorar-ne l’efectivitat. És evident que aquesta problemàtica la tenen bàsicament a prop de les grans ciutats i parcs naturals, on sempre han existit més limitacions per a la caça.

 3. Home, si a les ciutats tenen aquesta problemàtica està clar que és degut a les limitacions que té la caça. Per tan, per solventar aquest problema seria interessant potenciar la caça que produiria dos efectes, reduiria la població i provocaria que els altres fossin més esquerps i no tan humanitzats com els que es veuen a la zona alta de barcelona.

 4. Creo que los cazadores nos equivocamos. Si hay una super población de jabalíes en Collserola, etc… sitios protegidos que no nos dejan cazar. No seamos tan tontos después de ir a cazar para solucionar los problemas que ocasiona a esa super población. Que vayan los ecologistas y que se lleven cada uno un jabalí a su casa o un zorro, etc… Y que solucionen ellos el problema. Que den la cara cuando haya accidentes probocados por estos animales o cuando al final haya algun ataque a un crio por una jabalina que baje con sus rayones a la ciudad….. Y si son capaces de que con la que esta cayendo inviertan más de 50.000 euros en esterilizar jabalíes. … pues bueno…. tenemos el país que tenemos. Que pidan el dinero a los ecologistas que seguro que están encantados de donarlo.

Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat