Actualidad

Descentralizar a medias?

Josep Vila – Manresa – 10/05/2017

El Govern acaba d’anunciar diversos canvis en l’estructura del Departament d’Agricultura, que afecten al col·lectiu dels caçadors. En primer lloc, s’ha elevat el rang institucional del Cos dels Agents Rurals, que tornaran a partir d’ara a disposar d’una Dirección General propia. Hem d’esperar que aquesta autonomia reforçada no anirà en detriment de la necessària cooperació i coordinació que han de mantenir amb la resta dels agents del DARP que també planifiquen i controlen el conjunt d’activitats que es fan al medi natural.

També, la Direcció General de Forests, prèviament Direcció General de Boscos i Biodiversitat, passa a anomenar-se Dirección General de Ecosistemas Forestales y Gestión del Medio. Més enllà del simbolisme del canvi de nom, que serveix per reflectir la prioritat del DARP cap a la protecció dels ecosistemes naturals, s’ha de celebrar la paraula «gestión» dins del nom d’aquesta nova DG disminuïda dels Agents Rurals.

Els dos principals elements que afecten als ecosistemes forestals a Catalunya avui son el canvi climàtic i les sobrepoblacions d’animals salvatges i, els caçadors, som una de les eines més potents que té el territori i l’administració per tal de gestionar aquest segon problema.

Finalment, es descentralitzen algunes unitats des dels Serveis Territorials del DARP de Barcelona cap a Vic: ramaderia, ajuts i boscos.

Celebro aquest apropament al territori on els problemes no es veuen amb la mateixa fredor que des dels despatxos de Barcelona. Ara bé, lamento que la secció cinegètica no es descentralitzi també, i no és per manca de professionalitat de l’equip de Barcelona, sinó per lògica, eficiència i eficàcia de l’administració. Seria bo, si encara és possible, que el Govern es replantegés aquesta decisió i accedís a apropar la gestió al territori.


Deja un comentario

Genérico CinegeticatPublicidad