UNAC – 30/05/2017 – Sevilla (traduït per redacció)
El 80% dels propietaris de la Zona Especial de Protecció d’Aus (ZEPA) del Pla des Blanquer demanen la retirada de la seva declaració com a espai protegit.
L’Associació Balear Defensora del Món Rural, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Maria de la Salut, han facilitat als propietaris de les terres afectades per la ZEPA del Pla des Blanquer la possibilitat de presentar al·legacions a la tramitació d’aquesta.
Un total de 790 propietaris, el 80% del total afectats a Maria de la Salut, han al·legat a la Conselleria la retirada de la ZEPA, argumentant que aquest espai protegit s’imposa sense el consentiment del propietari. Entre d’altres perjudicis de la ZEPA, afecta les actuacions que el propietari pugui o li interessi realitzar a les seves terres o propietats causant de forma directa una pèrdua de valor d’aquestes. Per això, demanen a la Conselleria, que s’excloguin aquestes propietats de la ZEPA del Pla des Blanquer i de qualsevol intenció d’actuació que es vulgui realitzar sobre elles sense el consentiment de la propietat.
L’alcalde de Maria de la Salut, Biel Mas, declarava “davant d’aquestes dades, la Conselleria, com a acte de responsabilitat, hauria de replantejar-se la imposició d’aquesta ZEPA. Quan gairebé la totalitat dels propietaris et reclamen que aturis alguna cosa que els afecta és perquè realment el que es fa no agrada o és amenaçant per al ciutadà. A dia d’avui, any 2017, els polítics no podem anar en contra de la voluntat dels ciutadans ni contra les seves propietats. Davant d’això, els polítics hem d’escoltar els afectats i no només a la gent del nostre voltant. Per la meva part dir que tots aquests propietaris tenen el meu total suport i que haurien de ser escoltats per la Conselleria “.
Tomeu Bergas, president de l’Associació Balear Defensora del Món Rural, associació nascuda en defensa dels interessos de propietaris, agricultors, ramaders i caçadors arran de la imposició d’aquesta ZEPA, manifestava “he parlat amb gairebé la totalitat dels propietaris de la zona, el que ens ha portat a una posició pràcticament unànime com mostren els centenars d’al·legacions presentades. Per això, l’Administració autonòmica hauria de donar compte d’una vegada per totes, que aquestes terres són productives de cultiu i que hi ha molta gent que ha lluitat per a elles, vivint en l’actualitat de la seva producció. Tot aquest esforç està amenaçat per eco-polítics sense sentiments, que el més propers que han estat d’una aixada és el bolígraf amb el qual han signat la sol·licitud de declaració ZEPA. Cap nivell de protecció, ni restricció defensarà més aquestes terres ni a les espècies protegides, no protegides i cinegètiques que puguin habitar-hi on els que els que vivim en aquest territori, hem aconseguit amb molt de sacrifici i amor. Li demano al conseller Vidal que recapaciti, escolti als propietaris i retiri la proposta per al Pla des Blanquer que tant perjudicaria els propietaris de les terres de Maria de la Salut, Llubí i Santa Margalida”.
Les Societats de Caçadors de Llubí, Santa Margalida, Maria de la Salut, Vilafranca, Montuïri, Alcúdia i Llucmajor. Així com les finques de gran extensió de Binis-Montcaira d’Escorca, Son Perdiu de Llucmajor, entre d’altres, també estan en contra d’aquestes dictadures eco-polítiques que es volen implantar en els seus vedats de caça.