Actualitat

El problema del senglar a Texas

Denis Boglio – Solsona – 01/06/2017

L’Estat de Texas, als Estats Units (superfície equivalent a 20 vegades la de Catalunya), té una població de porcs senglars (salvatges i hibridats amb porcs de granja) de diversos milions d’individus. Els danys a l’agricultura representen desenes de milions de dòlars anualment. Després d’anys d’intents fracassats per mantenir les poblacions a ratlla, el seu Departament d’Agricultura acaba d’autoritzar l’ús d’un potent biocida anticoagulant que actua de la mateixa manera que per a l’eliminació de les rates: l’animal, poc després de la ingestió, pateix una fatal hemorràgia interna. L’administració de Texas acaba d’autoritzar als propietaris de finques i als agricultors a fer ús d’aquest producte tòxic en forma de pinso, en dosis insuficients per afectar a animals més grans com els cérvols o les vaques. Aquesta decisió ha rebut el suport dels agricultors, mentre que els ecologistes i caçadors s’hi van oposar, pel risc que representa a l’hora de consumir la carn dels animals que hagin ingerit el producte.

Entre 2006 i 2010, la població de senglars ha augmentat un 21% anual a Texas, i això després que les captures anuals representin un 29% de la població cada any. Veiem amb això, que la dinàmica natural realment és d’un creixement anual molt important del 50% de la població. Per arribar a estabilitzar la població, els científics consideren que s’hauria de reduir anualment un 70% dels animals, durant diversos anys consecutius, cosa difícil de plantejar a la pràctica.

Al 2012, es van autoritzar els silenciadors per a la caça del senglar. També es van fer proves d’enverinament amb nitrat de sodi, que disminueix la capacitat de la sang per oxigenar el cervell i produeix la mort en menys de 2 hores, sense efectes secundaris pels depredadors posteriors. Una solució que ha funcionat a Austràlia i queha permès reduir poblacions en més del 80% en grans àrees. Després d’autoritzar la caça de senglars amb helicòpters uns anys enrere, ara s’acaba d’aprovar una llei per autoritzar la caça des de globus aerostàtics. Una altra estratègia del Departament d’Agricultura de Texas ha estat el pagament de premis en metàl·lic, a la vegada pels caçadors i per a les societats, en funció del nombre d’animals eliminats, a aproximadament 2?€/animal pels caçadors individuals, i fins a 18.000?€ per la Societat amb major activitat, per cada temporada. Tot i això, els resultats de moments són limitats i el problema de la sobrepoblació de porcs fers segueix essent una preocupació important.


Deixa un comentari

gif cinegeticatPublicitat