Actualidad

El jabalí ataca!

José Vila - Barcelona - 22/12/2015

Los jabalíes han cambiado mucho y de manera muy rápida. Son la perfección de la adaptación animal y demasiado a menudo nos sorprenden con actitudes no reconocidas, lo que hace que coja por sorpresa al humano y le de poco tiempo de reacción. Esto hace que los humanos siempre tengan que ir detrás suyo, adaptándose a sus actos.

Els casos dels senglars urbans ja no són cap novetat pels ciutadans de Catalunya, cada dia és més habitual veure’ls passejar pels voltants de l’àrea metropolitana o al bell mig de Barcelona. El mateix passa als Parcs Naturals, a les urbanitzacions de tot el país, als camps de golf, aeroports, rius i rierols, tota la xarxa viaria catalana, centrals tèrmiques, recintes privats, depuradores, parcs ambientals, zones esportives, rotondes,… en fi a TOT ARREU! No és cap novetat però sí que és un problema, i gros.

Ara la novetat és que el senglar es torna agressiu i moltes vegades ho fa per reclamar aquell menjar que tanta gràcia els feia a uns quants “salvadors” donar-los. Ara però, ja no fa tanta gràcia perquè el “senglar humanitzat” assetja a l’humà per tal d’aconseguir aquell aliment fàcil que abans li havien proporcionat. En diversos casos ja hi ha hagut hospitalitzacions a causa dels atacs d’aquests senglars.

Però els canvis d’actitud d’aquests animals també està afectant, i molt, al col·lectiu caçador, ja que no hi ha batuda ni jornada de caça que no es trobi un senglar agressiu que planta cara als gossos i/o als caçadors. I és que, enguany, estan havent-hi moltes baixes de gossos (de bons gossos) per aquesta causa. Molts gossers ja no saben què fer, han invertit en assegurances, en armilles de protecció pels seus gossos, però sociològicament aquesta situació és nefasta pels amants dels gossos i de la cacera en general i econòmicament comença a ser difícil de suportar per colles sense ànim de lucre, ja que els costos s’eleven indiscriminadament, amb la dificultat afegida d’aconseguir bons gossos. Els bons gossos s’aconsegueixen moltes vegades comprant cadells provinents de bones línies de treball i destinant bona part del temps personal del gosser a entrenar-los.

Heridas del ataque de un jabalí

Las causas de este cambio constante de actitud de los jabalíes no son claras, pero buena parte apunta a que se han hecho fuertes, han disparado sus poblaciones y han perdido el respeto a las personas, probablemente por estos motivos, entre otros:

- El proteccionismo que se les ha otorgado administrativamente a lo largo de los años.

- La gran cantidad de zonas de refugio, protección y zonas de seguridad que hay en todo el territorio.

- La tendencia que hay actualmente de llevar perros desatados a pasear por el bosque. Esto hace que cuando se encuentran jabalíes, estos perros se van atemorizados y, de este modo, los jabalíes ven que ellos son superiores a los perros. Esto hace que cuando llega el día de caza, en vez de marchar del lecho (como hacían normalmente cuando sentían los perros de caza), los hacen frente y los desenlaces no siempre son victoriosos por los perros.

- La moda de dar de comer a jabalíes como si fueran Colometa de plaza Cataluña.

- La poca flexibilidad en los calendarios de caza de muchos Parques Naturales.

- La obsolescencia de la Ley de caza, que no está adaptada a la caza actual.

- La nula o poca gestión del mundo forestal, que ha creado zonas realmente impenetrables donde el jabalí se siente seguro y valiente.

Por tanto, los usuarios del medio natural si observa jabalíes pasar de ellos, desviarse de su camino y no provocar situaciones que puedan originar un conflicto. Y por supuesto llevar el perro atado!

Avise a los cazadores y ellos os protegerán.


Deja un comentario

Genérico CinegeticatPublicidad