Actualitat

Els gossos tornen a la fira de Solsona

Redacció – Solsona – 22/05/2017


La Societat de caçadors de Solsona i comarca fa catorze anys que organitza una fira de caça que ha viscut pujades i baixades al llarg dels anys, però sempre ha aconseguit tirar endavant gràcies a la força d’un col·lectiu de caçadors altruistes que, amb més o menys recursos, han pogut conservar-la.

Les primeres edicions de la fira es van celebrar al Parc de la Mare de la Font (a la sortida de Solsona direcció Andorra), un lloc envoltat de natura, ombrívol però apartat del bullici de la ciutat. En aquestes primeres edicions, el protagonista principal era el GOS CAÇADOR, i les colles i caçadors dels voltants hi exposaven els seus cans, destacant sempre la gran qualitat i puresa de races, moltes d’elles provinents de criadors francesos que convertien la fira en una trobada molt important a l’agenda dels bons caçadors.

Control identificació dels gossos

Amb els anys es va decidir portar la fira al centre de la ciutat per poder fer-la més participativa i que servís al mateix temps per ensenyar la caça a la societat no caçadora, però els diferents canvis de Junta, la manca d’uns objectius segurament poc definits i la poca col·laboració sigui d’institucions o del mateix col·lectiu han fet que cada edició esdevingui una odissea fins al punt que a primers d’aquest any es va decidir no celebrar la fira 2017.

L’empenta de l’actual President, Tomas Madruga i la seva Junta i la pressió d’alguns dels socis de la societat van forçar a celebrar la fira perquè aquesta no es perdés després de tants anys. Així doncs, amb molt de treball i implicació, van poder anunciar i celebrar la XIV Fira del Caçador de Solsona, una fira que malgrat no comptar amb gaires estands per diferents motius (proximitat a la fira de Sant Isidre, altres actes cinegètics el mateix cap de setmana, …), va tornar als orígens potenciant l’exhibició de gossos de caça.

 

Box amb gossos de cacera

Uns 170 gossos de diferents races, ben distribuïts i amb cartells informatius de la raça i el propietari o colla van vestir la fira d’enguany. Els Agents Rurals i un veterinari oficial van comprovar que tots els gossos estiguessin bé i al dia de la documentació corresponent. La majoria de visitants van coincidir en el fet que la fira tornava a tenir la qualitat de gossos dels inicis, malgrat esperaven més parades.

Els organitzadors de la fira es van mostrar satisfets i van agrair enormement la implicació de tots els que han fet possible l’edició d’enguany, a la vegada que ja estan treballant per remuntar el nombre de parades de cara a la pròxima edició.

Les sobrepoblacions de senglars, daines, cabirols i cérvols també han ocasionat alguns conflictes al Solsonès. Algunes finques s’han vist greument afectades pels danys als conreus ocasionats per aquestes sobrepoblacions, fins al punt que s’han hagut de fer batudes excepcionals ja fora de temporada per intentar rebaixar els danys. A principis de primavera, es va fer una macrobatuda conjunta entre les diferents colles de la Societat de Solsona i el resultat va ser molt positiu, ja que es van abatre un total de 27 animals. Tant la bona organització de la cacera com la bona entesa entre les diferents colles i la bona interlocució entre agents rurals, propietaris i caçadors va servir de detonant perquè a l’assemblea de la societat d’aquest any s’aprovés unir les colles de caça major per optimitzar les caceres.

 


Deixa un comentari

MussapPublicitat