Actualitat

Els vietnamites hibridats guanyen territori

Redacció – Girona – 24/01/2015

Les modes que generen les populars sèries de televisió tenen uns efectes col·laterals que normalment no es tenen en compte quan es fa el guió.

En aquest cas ens centrarem en un d’els efectes negatius que ha ocasionat, segurament la sèrie de TV3, Porca misèria, on el protagonista tenia de mascota un porc vietnamita.

Aquest fet va ocasionar posar de moda tenir un porc vietnamita com a mascota i molta gent en va adquirir un. Desconeixem els tràmits administratius que es necessiten per adquirir una mascota exòtica i segurament els seus posseïdors tampoc n’eren conscients.

L’Administració ha volgut fiscalitzar i controlar tant els gossos del col·lectiu caçador que es va oblidar de fer el mateix amb els animals exòtics. De fet, actualment el cens de porcs vietnamites a Catalunya és quasi inexistent en comparació amb els que hi ha.

En molts casos, quan l’animal adquirit es fa gran, molts dels propietaris l’abandonen al bosc, desconeixent el què això pot suposar.

Aquest abandonament es produeix per diferents motius, principalment pels problemes que ocasiona l’animal quan passa a ser adult, ja que adquireix unes dimensions considerables per tenir-lo en un pis, perquè ha passat de moda, perquè els propietaris se n’han cansat, per problemes de convivència,….

El problema és que, un cop abandonat, aquesta espècie s’ha hibridat amb el senglar i ara la feina és dels caçadors per intentar equilibrar la població, ja que aquests híbrids, entre altres coses, contribueixen a fer degenerar el senglar.

Primer pla del cap del porc vietnamita hibridat per senglar
Exemplar de senglar creuat amb porc vietnamita caçat a primers d’aquest any a Santa Pau ( La Garrotxa )

En aquest context, el Departament d’Agricultura ha autoritzat la seva caça, reflectint-ho a l’ordre de vedes sota el següent text:

“Atesa la capacitat d’hibridació del porc vietnamita amb el senglar, la dificultat per discernir-los durant l’acció de caça, la influència que això pot tenir en la prolificitat de l’espècie salvatge, els danys que també poden produir als conreus i a la ramaderia, el risc d’accidents de trànsit que representen i el fet que està esdevenint una espècie invasora, s’autoritza als caçadors la caça del porc vietnamita ensalvatgit i els híbrids d’aquests amb el porc senglar durant les batudes de porc senglar, tant durant la temporada hàbil de caça com en l’exercici de les autoritzacions excepcionals per danys.”

En uns anys veurem com evoluciona tot plegat.


Deixa un comentari

gif cinegeticatPublicitat