En un hide

Equip necessari per a la caça amb arc.

Miguel Ángel Pérez Díaz – Publicat a la revista Cinegeticat nº3 (desembre de 2014)

En la caça amb arc, com en qualsevol altra disciplina de caça, es necessita un equip que ens permeti centrar-nos en l’esmentada activitat i ens ajudi a augmentar el percentatge d’èxit. Cada modalitat exigeix ??un tipus d’equipament, si bé l’arc pot ser sempre el mateix ja que cacem d’acostament o d’espera; en aquest cas l’arc haurà de portar els complements necessaris per al tipus de cacera i nosaltres també.

Resulta curiós de pensar que quan es caça amb arc l’equipament serà més senzill, però és tot el contrari i això és degut a la dificultat que aquesta disciplina exigeix, la qual cosa ens durà a portat roba i complements que moltes vegades no utilitzaríem amb una altra arma (rifle, escopeta, etc.).

Comencem per l’instrument de caça, l’arc:

arc tradicional

Si utilitzem un arc tradicional (long bow, recurvo ), els complements que portarem seran mínims, com ara un carcaix per a la fletxes i poca cosa més perquè no són necessaris els elements de punteria, ja que la tirada es fa amb els dits.

Si en cas contrari cacem amb un arc compost (politges), els complements són variats i cada dia que passa van en augment per la raó que estan pensats principalment per deixar-los anar amb disparador. Com a mínim utilitzarem un reposafletxes i un estabilitzador, si decidim deixar anar amb dits, perquè els arcs de politges d’avui dia són molt curts i ràpids. Per altra banda, haurem de posar un loop per poder obrir l’arc, si decidim utilitzar elements de punteria, dels quals n’hi ha una gran varietat, i és probable que utilitzem un peep que ens ajudarà a millorar l’alineació amb el punt del visor per evitar errors a l’hora d’anellar. També tindrem l’opció de portar un carcaix per a les fletxes de l’arc.

arc de politges

Tot això és el que fa referència al tipus d’arc que utilitzarem, cosa que en condiciona l’equipament.

Si parlem dels complements necessaris, a part de l’arc:

– En primer lloc tenim la dactilera, si deixem anar amb dits (senzilla o guant) o disparador, que pot ser de canell o de polze.

– El protector de l’avantbraç per evitar les fregades de la corda quan llancem, la qual cosa desviaria la trajectòria de la fletxa, així com perquè no patim danys en cas que la corda ens colpegi.

-Si no portem un carcaix al cos de l’arc, en portarem un d’esquena o de cintura per encabir-hi les fletxes.

– L’arc és una arma que requereix una infinitat d’ajustaments sobretot si parlem d’arcs de politges; això fa que haguem de portar un petit set d’eines i recanvis que ens ajudaran a no perdre un dia de caça per culpa d’un petit desajust en l’arc o en algun dels complements. Així que sempre portarem una petita motxilla o ronyonera on guardarem diverses eines: un feix de claus Allen per si hem de prémer algun cargol o ajustar el visor, corda per fer un loop, corda per a una lligadura del peep, una barra de cera per protegir la corda de l’arc de les inclemències del temps, una llanterna que es pugui acoblar a l’arc si anem a caçar en la modalitat d’espera i que ens permetrà apuntar en la foscor, i algun culatí i puntes de caça de recanvi.

Avui dia, a causa de l’increment de la cacera d’acostament (i més encara a muntanya i alta muntanya), s’utilitza cada vegada més roba específica per a aquesta activitat, que sol ser de camuflatge, lleugera, silenciosa i resistent al fregament.

diferents tipus de roba de camuflatge

Actualment hi ha diverses marques de roba de cacera majoritàriament americanes (Kuiu, Sitka, Kryptec, Under Armour, etc ) i alguna d’europea (Harkila, Onca). La que escollim dependrà de les nostres preferències, ja que cada una té un patró de camuflatge diferent, així com de disseny o de teixit, però sempre amb una qualitat molt alta que cobreix a bastament els requisits per a la cacera d’acostament i per a la d’espera. En el cas de caça amb arc encara són més importants aquestes característiques amb la roba, ja que hem de passar al màxim de desapercebuts possible al camp, donat que sempre haurem de aproximar-nos als animals a distàncies realment properes per les limitacions de l’arc i per ser la caça de proximitat l’essència d’aquesta modalitat de caça.


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat