Actualidad

Es necesario cambiar la percepción social de la caza sobre todo en el entorno urbano

Redacció – Solsona – 22/05/2015

En el marc de la XII Fira del Caçador de Solsona i, aprofitant la celebració del 75è aniversari de la societat de caçadors, s’ha organitzat una jornada tècnica amb la finalitat de canviar la imatge de la caça i millorar-la.

En aquesta nova jornada organitzada pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), la Societat de Caçadors de Solsona i Comarca i Cinegeticat s’ha tractat la imatge i les percepcions socials vinculades a la caça. Han col·laborat l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès, la Diputació de Lleida, FORESPIR i la Federació Catalana de Caça.

La jornada ha començat a les 9:45h amb la benvinguda als assistents i presentació del programa per part del President de la societat de caçadors de Solsona i comarca el senyor José Luis Retuerto, seguidament l’Eduard Melero, Director de la revista Cinegeticat i moderador de la jornada ha fet una breu introducció acompanyada d’un vídeo representatiu de la percepció que té la societat envers la caça ( https://www.youtube.com/watch?v=ULdPHrJgqx0) Y ha dado el turno de palabra al primer ponente del día, el Dr. Martí Boada, quien ha hecho hincapié en que las especies cinegéticas NUNCA han tenido problemas ni prohibiciones, es decir, que nunca se han visto en peligro de extinción por ser cazadas. Por último, ha relacionado la caza como actividad ligada directamente con la conservación del medio.

ebb735ab9bf2f8f5b072e9a7f3685836
Ponencia del Dr. Martí Boada

A continuació, el subdirector general d’acivitats cinegètiques de la Generalitat de Catalunya, el senyor Jordi Ruiz, ha presentat molt gràficament l’evolució del nombre de caçadors i d’espècies cinegètiques a Catalunya i ho ha comparat amb diferents països d’Europa. També ha assenyalat que 1 de cada 3 caçadors està jubilat i que la majoria de tones de carn que es generen caçant provenen de la demarcació de Girona. Ha conclòs dient que estem en un punt d’inflexió, en el fil de la ganiveta de dos clars sectors que s’oposen: els anti-caça i els pro-caça.

5866e354871943b93819e932255a2a26
El Subdirector Jordi Ruiz

Tot seguit s’ha tractat el bloc dels danys produïts per la fauna salvatge i han començat la ponència els senyors Joan Montesó i David Bové, responsables de Medi Natural d’Unió de Pagesos explicant la quantitat de problemes que es troben els agricultors del nostre País davant les sobrepoblacions de diferents animals salvatges i els danys que aquests provoquen als cultius. Afirmen que falta la figura d’un tècnic especialitzat i ubicat al territori com seria un ADV però en matèria cinegètica per tal de detallar més exhaustivament el què està passant en aquella zona i poder establir un pla d’atac immediat.

Dins el mateix bloc dels danys ha pres la paraula el senyor Sergi Font, Director de màrqueting de Catalunya AXA, el qual ha explicat els diferents canvis que ha patit la Llei de trànsit i ha presentat les estadístiques dels accidents provocats per animals salvatges. Com a punt important, cal destacar que el cost mitjà de la reparació d’un vehicle que hagi topat amb un animal salvatge oscil·la els 1.600€.

IMG_4629
Valoración de los daños

I per acabar el bloc dels danys, intervé el Cap de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Solsona, el sots inspector Joan Carles Vidal, que ha presentat l’anàlisi de la incidència d’ungulats a les vies de circulació, del qual destaquem els 1873 accidents de l’any 2014. Els mesos de més sinistres corresponen als compresos entre octubre i gener. Els dies que hi ha més accidents són de divendres a dilluns i en horari principalment nocturn, de 20h a 24h. També ens comenta que Girona és la província amb més accidents de trànsit amb fauna salvatge, seguida de Lleida i de la Catalunya central.

También se ha presentado el papel que juega la Federación de Francia con la caza de su País y Karine Saint-Hilaire, Directora de la Federación de Midi - Pyrénees, ha hecho una extensa explicación de los objetivos de esta Federación para conseguir mejorar la imagen del cazador entre la sociedad francesa y animar a la gente para que se hagan cazadores.

IMG_4625
Karine Saint Hilaire presentando la Federación Francesa

Para abrir debate y poder extraer las conclusiones, el miembro de Cinegética, Albert Pozo ha hecho un breve resumen de las ponencias anteriores y ha dado la palabra al ambientólogo Martí Picón, quien ha presentado una síntesis de las percepciones sociales sobre la caza en Cataluña gracias a un cuidadoso estudio hecho con encuestas que buscaban la respuesta de la sociedad hacia la imagen de la caza. Cabe mencionar que el 61% de noticias que aparecen en la prensa referentes a la caza son noticias negativas en el ámbito cinegético, por tanto, no ayudan a normalizar la actividad.

FullSizeRender (4)

Un cop començat el debat el periodista del diari Regió7, Salvador Redó i el divulgador científic Marc Boada han extret unes bones conclusions del perquè d’aquesta situació. Primer de tot, per la manca d’un bon pla de comunicació del món de la caça i en segon terme la poca vinculació que hi ha fins ara amb el món científic per tal de demostrar que la caça avui dia és més necessària que mai.

El torn de paraula és molt interessant i profitós la qual cosa demostra que hi ha camp per recórrer i molta feina per fer, però principalment ens quedem amb la imatge de les ganes de canvi tant de la percepció per part de la societat com dels responsables que dirigeixen el món de la caça.


Deja un comentario

MussapPublicidad