Arruí | Cinegeticat - Portal referència de caça

Arruí

Ammotragus lervia

Castellà: Arruí

Biologia

És un bòvid de la subfamília Caprinae, de la qual s’han descrit sis subespècies diferents. És natiu de les zones rocoses del Sàhara i el Magreb, però ha estat introduït a Nord-amèrica, el sud d’Europa i altres llocs. També se l’anomena Mufló de l’atles. Els mascles de l’espècie solen tenir una longitud de 165 cm, amb un pes de fins a 145 kg. El seu pelatge de color rogenc és molt curt, a excepció de la cua i la seva densa barba. Ambdós sexes presenten aquesta barba i banyes corbes, tot i que les banyes dels mascles acostumen a ser una mica més llargues.

Distribució geogràfica

La seva distribució anteriorment era extensa en terrenys accidentats i muntanyosos deserts i semi-deserts dels boscos oberts al nord d’Àfrica, on es distribueix des del Marroc i el Sàhara Occidental fins a Egipte i Sudan. A més, s’han introduït arruïns al sud-est d’Espanya, al sud-oest dels Estats Units, Hawaii, Mèxic i algunes parts d’Àfrica. Va ser introduït a Espanya el 1970, més específicament al Parc Regional Sierra Espuña de Múrcia, i ara s’han estès a Alacant, Almeria i Granada.

Alimentació

La seva dieta està constituïda per líquens, herbes, llavors. fulles d’arbustos i arbres com les acàcies

Activitat i comportament

Aquest bòvid viu en petits grups de tres a sis individus, que comprenen un únic mascle adult, diverses femelles adultes i la seva descendència. Alguns d’aquests grups es poden congregar formant festes de fins a 20 individus. Els mascles adults han de guanyar la seva posició com a cap del grup a través d’exhibicions d’intimidació, del seu cabell i les lluites entre els homes. L’arruí s’alimenta principalment al vespre, a l’alba i durant la nit. Mitjançant l’alimentació nocturna, que és quan les plantes acumulen humitat de l’atmosfera o es troben cobertes de rosada, obtenen aigua, la qual cosa permet sobreviure sense beure aigua durant períodes secs en el seu hàbitat àrid.

Reproducció

Es consideren sexualment madurs els mascles de catorze mesos d’edat i les dones a partir dels nou mesos. El període mitjà de gestació és de 5,5 mesos i el pic de la temporada de naixements es produeix de setembre a novembre, de manera que la temporada de reproducció sol estar centrada a la primavera. Una o dues cries neixen a la vegada, i se situen en un lloc aïllat amb la mare durant els primers dies de vida, abans d’unir-se a la resta del grup. Individus en captivitat han aconseguit assolir els 24 anys.

Gestió i Caça

A l’Àfrica, aquesta espècie està en perill d’extinció degut a la degradació de l’hàbitat, causada per la ràpida desertificació, i la forta competència per l’aigua i els aliments amb el bestiar domèstic. D’altra banda, s’ha introduït a molts països, Espanya entre ells, on hi ha poblacions on es van distribuir fins al punt de convertir-se en una amenaça per al medi ambient i les espècies autòctones


PicanyolPublicitat