Conill

Oryctolagus cuniculus

Castellà: Conejo

Biologia

Mamífer de pelatge espès i color variable de marró a gris amb potes i ventre més blanquinoses. El seu cos normalment fa 40 cm. Pesa entre 1’5 i 2’5 kg. Té el cap rodó i els ulls de color negre, però el més característic son les llargues, fines i punxegudes orelles que poden arribar a mesurar 7 cm. La cua és una bola blanquinosa per sota. Té les potes de darrera molt més desenvolupades que les de davant.

Té una oïda molt desenvolupada i es desplaça fent saltets a gran velocitat.

Distribució geogràfica

Es troba a tot el territori fins als 1.200 metres d’altitud, tot i que les malalties i epidèmies que ha patit l’espècie han fet que sigui molt més present en uns llocs que en altres. Les zones de bosc mediterrani li resulten les més favorables, però també zones de prats, zones rocoses, marges,…

Alimentació

Animal 100% vegetarià. Li agraden molt els borrons i brots. També poden ser omnívors per completar la seva dieta, amb excrements, insectes, animals morts…

Activitat i comportament

És una espècie amb activitat crepuscular, però en dies de calor es deixa veure més sovint. És molt territorial, viu en colònies i a sota terra, en unes galeries en forma de laberint.

Reproducció

L’època de zel va de març a setembre. La gestació dura 1 mes i viuen dins la galeria.

Gestió i caça

El conill ha patit dues malalties importants al llarg dels anys: la mixomatosi i la vírica hemorràgica. En les zones on hi ha poca densitat, els caçadors fan una feina molt destacable per tal d’intentar mantenir la població, fent nous caus, fent constants repoblacions, adequant l’hàbitat i millorant-lo… però tot i així, les citades malalties son un constant impediment per a l’evolució de la població de conills. En canvi, en altres zones del territori com poden ser la plana de Lleida i la província de Tarragona en general, s’ha arribat a declarar el conill com a una plaga, de manera que els caçadors intentar baixar les poblacions de forma més intensiva.

Hi ha diverses modalitats de caça pel conill: amb fura, al salt o en mà.

Els conills tenen un grup de depredadors força elevat: guineu, gats assilvestrats, rapinyaires, serps,…


gif cinegeticatPublicitat