Isard

Rupicapra pyrenaica

Castellà: Rebeco, Sarrio

Biologia

És un bòvid amb un pes d’entre 20 i 30 kg. Tant mascles com femelles presenten unes banyes negres i rugoses acabades en forma de ganxo. Tenen el cap, el coll, l’escut anal i el ventre de tonalitat més blanquinosa i la resta del cos és d’un color uniforme amb una franja fosca. Els colors varien segons l’època de l’any, va de vermellós (estiu) a negre (hivern). El pèl també agafa un gruix més considerable a l’hivern per tal de protegir-se de les inclemències meteorològiques.

Tenen unes peülles fines i molt especials que l’ajuden a passar per llocs impossibles.

Distribució geogràfica

Es troba al prepirineu i al pirineu. Li agrada viure en orografia molt accidentada, així se sent més segur i pot controlar tot el que l’envolta, ja que és un animal molt curiós. Cims i roques a gran alçada formen seu hàbitat preferit. Actualment (excepcionalment) també s’han vist exemplars al Montsec i a Montserrat.

Alimentació

Hervíbor remugant que s’alimenta d’herbàcies. Segons l’època de l’any, es desplaça per aconseguir aquest aliment: a l’estiu el podem trobar a les parts més altes i rocoses i, a l’hivern, en zones més boscoses.

Activitat i comportament

Té activitat diürna i acostuma a viure en grups, sobretot les femelles amb les seves cries.

Reproducció

L’època de zel és entre novembre i desembre i la gestació sol durar uns 5 mesos i mig. El part esdevé entre maig i juny i tenen un cabrit.

Gestió i caça

És el Rei dels cims. Els óssos i el llop són els seus principals depredadors. Oferir sals minerals ajuda a enfortir l’animal. Només es caça en la modalitat d’acostament i està molt regulat el número d’exemplars a abatre cada temporada. És una de les espècies cinegètiques més cares.


gif cinegeticatPublicitat