Actualitat

“Gaudeix de la carn de caça”, nou espai amb consells de seguretat alimentària

Aquest nou espai del web elaborat per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de l’Agència de Salut Pública de Catalunya conté informació sobre la carn de caça i consells de seguretat alimentària adreçats als consumidors d’aquest tipus de carn i als caçadors i professionals

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), a través de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, ha publicat un nou espai al seu web titulat “Gaudeix de la carn de caça”.
El consum de la carn de caça, a banda de ser una bona manera d’aprofitar un recurs natural (es calcula que cada anys es cacen aproximadament 35.000 exemplars de senglar a Catalunya), és una tradició en molts pobles i indrets del nostre territori els mesos de tardor i hivern.
Aquest espai al web conté consells específics de seguretat alimentària per als caçadors. S’hi detallen una sèrie de normes bàsiques per a la manipulació de la carn provinent de la caça per tal d’evitar possibles malalties (tuberculosi, brucel·losi, salmonel·losi, etc.) i hi ha informació específica sobre com actuar en els casos de consum i comercialització de la carn de senglar per evitar els riscos sobre la possible presència de triquines.
La triquina és un nematode (cuc paràsit intestinal) que pertany a diferents espècies del gènere Trichinella. La triquinosi a Catalunya és una malaltia parasitària produïda pel consum de carn de senglar, o de productes d’aquesta carn, crua o insuficientment cuinada i infectada per larves enquistades d’aquest nematode. Aquesta malaltia es pot resoldre en molts casos per ella mateixa, però en algunes persones pot arribar a ser més greu i requerir hospitalització, i arribar fins i tot a ser mortal, si no es diagnostica i es tracta ràpidament.
L’espai al web també conté informació adreçada als consumidors d’aquest tipus de carn referent a alguns dels seus aspectes nutricionals, com ara que acostuma a ser més magra que la dels animals domèstics. Respecte a informació sobre la seva seguretat, es parla que es pot considerar similar a la carn ecològica, atesa la vida que duen els animals dels quals prové, i, sobretot, dels riscos per a la salut de les persones, com ara el de la possible presència de triquines en el cas dels senglars.
Per tal de prevenir la triquinosi cal cuinar adequadament la carn, ja que el paràsit es destrueix mitjançant la cocció a temperatures superiors a 77ºC durant 30 minuts. La congelació també pot inactivar el paràsit, fent servir diferents combinacions de temperatura i temps depenent del gruix de la peça. Altres mètodes de conservació com la salaó, el fumatge o la dessecació no inactiven el paràsit. Tampoc la cocció amb microones es considera un mètode segur de preparació.
S’ha d’evitar en tot cas consumir carn, i en especial embotits, carpaccios o altres preparacions sense tractament, de procedència dubtosa i sempre que no es tingui la seguretat que s’hagi sotmès a la prova de detecció de la triquina.
Finalment, s’hi ha disposat un petit apartat sobre la cuina de la carn de caça amb un recull de receptes del web de gastronomia catalana de la Generalitat (Gastroteca), i amb informació complementària sobre quines són les espècies que els caçadors poden comercialitzar als establiments de restauració.
Cal assenyalar també que en el web de l’ASPCAT hi ha un apartat “La caça amb seguretat” on es detallen consells per als caçadors sobre la utilització d’armes de foc per evitar possibles accidents.
Més informació:

 

 

 

  • Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Caça

 

Font; GENCAT


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat