Eduard Melero – Cardona – 29/08/2017
Aquest diumenge 3 de setembre de 2017 comença una nova temporada de caça major sobre les espècies de senglar, daina i mufló. Al mateix temps, aquesta nova temporada coincideix amb la mitja veda que va començar el passat 15 d’agost a les províncies de Lleida i Girona i el 20 d’agost a la resta de Catalunya.
L’actual període de sequera que travessa Catalunya ha deixat el bosc molt deteriorat i en una situació de fort estrès hídric, la qual cosa també afecta directament al món animal per la manca d’aigua i aliment, elements bàsics per a la supervivència.
Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura mitjana ha augmentat 1’6ºC des de l’any 1950, i el passat 2016 va esdevenir el 5è any més càlid dels darrers 67 anys. Pel que fa a la pluviometria, l’any 2016 va acumular un 16% menys de precipitació respecte de la mitjana climàtica.
El Butlletí Climàtic del mes de juliol/2017 diu que: (elaborat en data 21/08/2017) El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a gran part del Pirineu i Prepirineu, de la depressió Central, del Prelitoral, litoral Central i la Costa Daurada. El mes ha estat normal a zones del quadrant nord-est i nord-occidental, a la plana de Lleida i Terres de l’Ebre El juliol ha estat sec a gran part del país i molt sec a zones del prelitoral Nord, Prepirineu, altiplà Central, la Catalunya Central i sud del delta de l’Ebre. En canvi, ha estat molt plujós a gran part del terç sud i al sud del Maresme.
Per a la correcta interpretació de la cartografia es pot seguir aquest esquema:
- > 2.5, condicions d’humitat excepcional
- 2.0 a 2.5, condicions d’humitat extrema
- 1.2 a 2.0, condicions d’humitat forta
- 1.0 a 1.5, condicions d’humitat moderada
- 1.0 a -1.0, condicions de normalitat
- -1.0 a -1.5, condicions de sequera moderada
- -1.5 a -2.0, condicions de sequera forta
- -2.0 a -2.5, condicions de sequera extrema
- <-2.5, condicions de sequera excepcional
Davant aquesta situació de sequera excepcional, es pot preveure que la primera jornada de caça no oferirà una situació de confort pels caçadors, però sobretot serà especialment dura pels gossos (i en algunes condicions, perillosa) i caldrà prendre precaucions.
- Una de les recomanacions és començar molt d’hora l’activitat cinegètica i intentar en la mesura que sigui possible, caçar zones petites i de fàcil control a l’hora d’aturar gossos. D’aquesta manera evitarem cops de calor i minimitzarem l’exposició de risc dels nostres cans.
- Portar molta aigua als remolcs, fins i tot a les parades per tal d’oferir als gossos en cas de necessitat.
- En molts indrets de Catalunya, les truges han parit tard i actualment es poden veure porcells molt més petits del que és habitual en aquestes dates, per tant, una nova recomanació és intentar fer caceres allà on se sàpiga que els senglars ja són més grans i autònoms, a no ser que en un lloc determinat hi hagi danys a l’agricultura, llavors per donar un cop de mà a l’agricultor i/o propietari dels terrenys, sí que és millor fer la cacera per reduir danys o bé per foragitar els senglars.
Es tracta d’un inici de temporada diferent que servirà per començar a crear ambient cinegètic, retrobaments entre els components de la colla, entrenar els gossos i planificar amb calma la nova temporada.
Recordeu seguir les recomanacions de seguretat, gaudiu de la natura i sigueu respectuosos amb els altres usuaris del medi.
Salut i caça!