Actualidad

Jornada Técnica de Métodos homologados de captura en vivo de depredadores cinegéticos

Para Albert 06/05/2014

El pasado día 5 de junio se pudo asistir, en la Escuela Agraria Forestal de Santa Coloma de Farners, la Primera jornada de métodos homologados para la captura de depredadores cinegéticos organizado por el Departamento de Agricultura, Ganadería, Pesca, Alimentación y Medio natural de la Generalidad de Cataluña.

A les 9’15 del matí es va fer la presentació de la Jornada a càrrec del director de l’Escola Agrària Forestal, Sr. Gabriel Esquius, i posteriorment va encetar la primera xerrada el Sr. Josep M. López, biòleg de l’Àrea d’Activitats Cinegètiques de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, sobre les Directrius tècniques dels mètodes de captura d’espècies cinegètiques depredadores. Aquest bloc comprenia una explicació de l’evolució de la figura del paranyer al llarg els anys, i que actualment, aquesta té la necessitat d’estar emparada per la Llei 42/2007 sobre la Conservació i més concretament per l’Article 62 g). A més, aquesta Llei 42/2007, es regeix per una Normativa Europea 3254/91, unes Normes ISO 10990 i uns Acords internacionals de captura no cruel, entre d’altres.

presentación curso

El Collarum, Belisle, jaula-trampa y lazo con tope, fueron algunos de los trampas mencionados por la utilización de los tramperos y todos ellos han pasado por una serie de pruebas establecidas por esta Normativa Europea y Normas ISO, garantizando su buen funcionamiento de cara la captura selectiva y del bienestar animal.

La segona xerrada, també a càrrec del Sr. Josep M. López, va ser sobre el Decret 56/2014, relatiu a l’homologació de mètodes de captura en viu d’espècies cinegètiques depredadores i d’espècies exòtiques invasores depredadores i l’acreditació de les persones que en son usuàries, en que es definien les espècies cinegètiques, objectiu i mètodes de captura homologats, entre d’altres, i en l’Annex I es podia observar el “manual d’usuari” del paranyer. En aquest punt es van obrir diferents debats entre els assistents de la jornada, en que el més destacable va ser sobre els buits legals que la legalitat no contempla. També, per part de la Federació de Caça de Girona, es va dir que feia molt temps que esperaven aquests cursos i que hi hauria molta demanda per part dels caçadors.

Després d’una pausa de cafè i pastes, es va continuar la Jornada amb una xerrada sobre Control d’espècies exòtiques i invasores, a càrrec del Sr. Santiago Palazón, biòleg de l’Àrea d’Activitats Cinegètiques de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, en que va explicar l’arribada de noves espècies al territori català i la seva expansió. De les espècies exòtiques esmentades com el coipú, visó americà, esquirol coreà i os rentador, la més destacable va ser el visó americà, en és la que amb pocs anys, ha arribat a colonitzar gran part del territori de Catalunya i que de moment no hi ha cap mètode per aturar aquesta expansió, posant en perill espècies autòctones protegides com el turó i visó europeu.

Com a última xerrada, a càrrec també del Sr. Josep M. López, es va explicar el Programa de Seguiment de Poblacions d’espècies cinegètiques a Catalunya, concretament pel que fa la guineu, conill, llebre, perdiu i porc senglar, entre d’altres, i que aquests seguiments servien per generar l’Ordre de vedes anual a utilitzar pels caçadors, i també per l’elaboració de mapes de zones favorables per les espècies cinegètiques i les densitats de població per espècie, que són de gran importància per gestionar l’actual estat de les poblacions d’espècies cinegètiques de Catalunya.

curso

Se abrió el turno de preguntas por los asistentes, destacando de nuevo, el vacíos legales relacionados con la actividad del trampero, como quien realiza la captura de animales asilvestrados como perros y gatos, o si las ordenanzas municipales podían emitir autorizaciones de trampero para en su municipio.

Se finalizó la jornada con el comunicado por parte de la Dirección General del Medio Natural y Biodiversidad, anunciando que los próximos cursos formadores de trampero serían a finales de este año (octubre), que estaban trabajando y que se realizarían en diferentes puntos de Cataluña, como Santa Coloma de Farners o Manresa, entre otros.


Un comentario en «Jornada Técnica de Métodos homologados de captura en vivo de depredadores cinegéticos»

Deja un comentario

cinegeticat gifPublicidad