Manel Camps – Lleida – 22/02/2019
En aquesta ocasió entrevistem l’Ivan Espejo, de 37 anys i natural de Balaguer (Lleida), Campió de Catalunya de Falconeria. L’ Ivan fa 8 anys que practica aquesta ancestral modalitat. Els seus inicis van ser amb el baix vol, utilitzant Harris (Parabuteo unicinctus). Tot i que actualment practica la caça tant d’alt vol com de baix vol i té com a companys de cacera (aus de vol) un híbrid de peregrí, un peregrí, una harris i un gos.
Un jove falconer que l’any 2017 va obtenir el Campionat de Catalunya
Des dels seus inicis com a falconer va entrar en el món de la competició i l’any 2017 es va proclamar campió de Catalunya de falconeria (alt vol) i això el va portar a representar Catalunya a celebrar el campionat d’Espanya a Osuna (Sevilla). A continuació ens enumera quines són les característiques que hauria de tenir una persona per endinsar-se dins el món de la falconeria:
– Que t’agradin les aus rapinyaires.
– Que t’agradi el camp
– Que t’agradi caçar amb contacte amb l’animal.
Generalment utilitza els falcons per caçar la perdiu i ho fa en diversos vedats on les armes de foc poden molestar els veïns així com en altres vedats on comparteix la cacera amb caçadors d’escopeta.
Caça amb un bretó perquè li agrada com fa la mostra, és molt obedient i respecta molt l’au. Ens explica com anècdota, que el seu equip de cacera (gos-ocell) està tan compenetrat que a vegades, quan el gos s’atura a fer les seves necessitats, l’au baixa immediatament perquè es pensa que està fent la mostra d’alguna peça de caça!
L’Ivan no cria aus, sempre les compra a criadors professionals, ens comenta que el món de la falconeria ha fet passos importants a Catalunya, en bona mesura per ser una activitat reconeguda per la UNESCO però encara queda molt camp per recórrer. De mica en mica els gestors dels vedats van prenent consciència que utilitzant la falconeria, en tractar-se d’una caça molt selectiva, poden millorar les poblacions d’espècies cinegètiques als seus terrenys. Ens posa com a exemple la gestió que fan en alguns vedats utilitzant els falconers per equilibrar les poblacions de garses, que com bé és sabut és una au molt predadora sobretot d’espècies cinegètiques de la caça menor. Així i tot, queda molt camí per a recórrer a l’hora de conscienciar els gestors dels vedats perquè s’animin, sense perjudicis, a incloure falconers a les seves àrees de caça.
Els requeriments per poder tenir una au rapinyaire es basen principalment a tenir identificat correctament l’animal marcat amb una anella tancada metàl·lica i/o microxip, el seu corresponent document de cessió o compra, el certificat CITES (en el cas que l’exemplar el requereixi), donar d’alta l’ocell al Registre d’ocells rapinyaires per a la pràctica de la falconeria i obtenir així un permís de tinença per a cada ocell.
Disposar d’unes instal·lacions amb suficient espai depenent les dimensions de l’au, una zona de llum, zona d’ombra, zona de bany,… Les mides mínimes d’aquest espai són:
- En el cas d’espais tancats, 6 m³ en què cap costat ha de ser inferior a 1 m per a les espècies petites (inferiors a 400 g); 8 m³ en què cap costat ha de ser inferior a 1,5 m per espècies mitjanes (de 400 a 1.200 g) i 15 m³ en què cap costat ha de ser inferior a 2 m per a les espècies grans (superior a 1.200 g).
- En el cas d’espais oberts, cal que sigui una zona de jardí o terrassa on cada exemplar pugui disposar d’una superfície mínima de 9 m².
Llicència de caça tipus B, assegurança de RC i ser soci d’un vedat.
El caçador ha de tenir el permís de caça Tipus B, una assegurança de Responsabilitat Civil i pertànyer en una Societat de caçadors per tal de poder disposar d’una zona de vol. Si es vol competir, és necessària la targeta federativa i pertànyer en una societat federada.