Actualidad

La caza se abre paso en las escuelas

Roberto Alsina - Tarragona - 15/02/2017

Según el Departamento de Enseñanza, el trabajo de investigación es un trabajo de investigación que debe realizar todo el alumnado de bachillerato. Este trabajo:

  • Es una pequeña investigación.
  • Puede estar enmarcado dentro de una materia o puede ser interdisciplinar.
  • Está dirigido por un profesor / a - tutor / a.
  • Equivale a 2 créditos y representa el 10% de la calificación final del Bachillerato.
  • Se presenta por escrito y oralmente.
  • Se evalúa teniendo en cuenta la actuación durante la realización del trabajo, el informe escrito y la presentación oral.

En este caso en Josep Garcia, Un alumno de 2º de Bachillerato del Instituto Joan Puig y Ferreter de la Selva del Camp (Tarragona), en el seu Treball de Recerca ha triat un tema referent a la caça. Concretament s’ha centrat sobre un animal cinegètic, el corzo.

El seu treball consta d’una part teòrica i una part pràctica. A la part teòrica parla sobre la biologia, la distribució, l’evolució de la població que ha tingut a Catalunya els darrers anys el cabirol. A la part pràctica s’ha centrat a fer un cens de cabirol durant tota la temporada d’acostament, anotant tots els individus observats i els seus comportaments. Així en finalitzar la temporada, poder fer una taula d’etologia dels cabirols observats i gràfics amb el recompte d’exemplars de cada sexe, edat, mesos en què han estat observats… .

Los meses donde ha podido vislumbrar más corzos son el mes en junio (13 ejemplares) y el mes de julio (16 ejemplares) donde pueden coincidir diferentes hechos, ya sea porque las hembras han criado y salen a comer acompañadas de los pequeños o porque en julio (mes de los máximos avistamientos) comienza la época del celo. El total de avistamientos durante la temporada fue de 44 corzos de los cuales 21 son machos, 16 hembras y 7 cabritos.

A partir de los datos obtenidos se ha podido calcular el índice poblacional que da el resultado de 0,26 corzos por cada hectárea, es decir que cada 3,84 hectáreas hay un corzo.
En el treball Garcia explica que l’edat del cabirol se certifica mitjançant el desgast dentari que s’obté analitzant la mandíbula inferior, d’aquesta manera trenca el tòpic que utilitza erròniament alguna gent determinant l’edat del cabirol en funció de la llargada de les banyes.

Momento de la ponencia de José Garcia

García afirma que «En aquest treball he tingut una gran sort, tot i que la caça avui dia està mal vista, els professors/es m’han ajudat constantment i han permès que pugui fer el treball de recerca sobre aquest meravellós ungulat. A més, explicant com és el món de la caça i que els caçadors som respectuosos amb la natura, molts han canviat aquesta mentalitat negativa.»

La revista de caça de Catalunya, Cinegeticat, felicita enormement la gran feina feta (que ha obtingut un més que merescut 9,6 de nota), així com felicita també a tot l’equip docent que ha apostat per fer un treball on apareix la gestió cinegètica i s’ha tractat amb total naturalitat.
En aquest mateix sentit, recolza i dóna suport a iniciatives d’aquest tipus i així ho ha fet des del 2014 amb diversos alumnes de les 4 províncies catalanes, ja que amb aquests treballs es normalitza l’activitat cinegètica, es millora la imatge del col·lectiu i es divulga la realitat de la caça del nostre País.


Deja un comentario

MussapPublicidad