Actualitat

La caça s’obre pas a les escoles

Robert Alsina – Tarragona – 15/02/2017

Segons el Departament d’Ensenyament, el treball de recerca és un treball d’investigació que ha de realitzar tot l’alumnat de batxillerat. Aquest treball:

  • És una petita investigació.
  • Pot estar emmarcat dins d’una matèria o pot ser interdisciplinar.
  • Està dirigit per un professor/a – tutor/a.
  • Equival a 2 crèdits i representa el 10% de la qualificació final del batxillerat.
  • Es presenta per escrit i oralment.
  • S’avalua tenint en compte l’actuació durant la realització del treball, l’informe escrit i la presentació oral.

En aquest cas en Josep Garcia, un alumne de 2n de BTX de l’Institut Joan Puig i Ferreter de la Selva del Camp (Tarragona), en el seu Treball de Recerca ha triat un tema referent a la caça. Concretament s’ha centrat sobre un animal cinegètic, el cabirol.

El seu treball consta d’una part teòrica i una part pràctica. A la part teòrica parla sobre la biologia, la distribució, l’evolució de la població que ha tingut a Catalunya els darrers anys el cabirol. A la part pràctica s’ha centrat a fer un cens de cabirol durant tota la temporada d’acostament, anotant tots els individus observats i els seus comportaments. Així en finalitzar la temporada, poder fer una taula d’etologia dels cabirols observats i gràfics amb el recompte d’exemplars de cada sexe, edat, mesos en què han estat observats… .

Els mesos on ha pogut albirar més cabirols són el mes el juny (13 exemplars) i el mes de juliol (16 exemplars) on poden coincidir diferents fets, ja sigui perquè les femelles han criat i surten a menjar acompanyades dels petits o perquè al juliol (mes dels màxims albiraments) comença l’època del zel. El total d’albiraments durant la temporada va ser de 44 cabirols dels quals 21 són mascles, 16 femelles i 7 cabrits.

A partir de les dades obtingudes s’ha pogut calcular l’índex poblacional que dóna el resultat de 0,26 cabirols per cada hectàrea, és a dir que cada 3,84 hectàrees hi ha un cabirol.
En el treball Garcia explica que l’edat del cabirol se certifica mitjançant el desgast dentari que s’obté analitzant la mandíbula inferior, d’aquesta manera trenca el tòpic que utilitza erròniament alguna gent determinant l’edat del cabirol en funció de la llargada de les banyes.

Moment de la ponència de Josep Garcia

Garcia afirma que “En aquest treball he tingut una gran sort, tot i que la caça avui dia està mal vista, els professors/es m’han ajudat constantment i han permès que pugui fer el treball de recerca sobre aquest meravellós ungulat. A més, explicant com és el món de la caça i que els caçadors som respectuosos amb la natura, molts han canviat aquesta mentalitat negativa.”

La revista de caça de Catalunya, Cinegeticat, felicita enormement la gran feina feta (que ha obtingut un més que merescut 9,6 de nota), així com felicita també a tot l’equip docent que ha apostat per fer un treball on apareix la gestió cinegètica i s’ha tractat amb total naturalitat.
En aquest mateix sentit, recolza i dóna suport a iniciatives d’aquest tipus i així ho ha fet des del 2014 amb diversos alumnes de les 4 províncies catalanes, ja que amb aquests treballs es normalitza l’activitat cinegètica, es millora la imatge del col·lectiu i es divulga la realitat de la caça del nostre País.


Deixa un comentari

gif cinegeticatPublicitat