Actualitat

La Comissió Europea alerta a la RFEC del gravíssim problema de la pesta porcina africana a Europa i demana ajuda als caçadors

RFEC – Madrid 12 de març de 2018

“El paper de la fauna en la gestió de salut animal” va centrar el taller multinacional TAIEX celebrat a Sofia, Bulgària, els dies 8 i 9 de març 2018, organitzats per la Presidència búlgara del Consell de la Unió Europea (UE) amb l’assistència de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea.

En aquest fòrum van prendre part el Ministeri d’Agricultura espanyol (representat per José María Solano, vocal de la Direcció general de Desenvolupament Rural i Política Forestal; Germán Cáceres, cap de Servei de Xarxa d’Alerta Sanitària Veterinària i José Luis Sáez, cap d’Àrea de programes Sanitaris i Zoonosi) i la Real Federación Española de Caza (RFEC) amb el seu president, Ángel López Maraver, al costat dels serveis veterinaris i organitzacions de caça dels estats membres de la UE, així com de Bielorússia, Bòsnia i Hercegovina, Macedònia , Kosovo (no reconegut per Espanya), Geòrgia, Moldàvia, Montenegro, Sèrbia, Turquia i Ucraïna.

L’objectiu d’aquesta trobada va ser oferir una visió del paper de la vida silvestre a la gestió de la sanitat animal a la UE i països veïns, millorant la cooperació per frenar les amenaces d’introducció i propagació de malalties que afecten a la fauna i als animals domèstics (pesta porcina clàssica i africana, grip aviària, ràbia, febre aftosa i altres).

La Comissió Europea (CE) va mostrar la seva profunda preocupació per l’avanç de la pesta porcina africana (PPA), que continua la seva expansió gràcies a l’augment de la població de senglars que traslladen la infecció per tot Europa. Una patologia que, d’arribar a Espanya, originaria una hecatombe en l’economia del sector porcí espanyol, tant per la mortaldat que produiria com per la caiguda del comerç i l’exportació de productes carnis.

En aquest taller els tècnics de la CE han conclòs que l’única manera de controlar aquesta i altres malalties de la fauna silvestre és la caça. En concret, per a la PPA cal abatre senglars per disminuir la seva sobrepoblació, i la CE ha demanat que també es doni la veu d’alarma entre els caçadors perquè estiguin atents davant l’aparició d’exemplars morts al camp.

Igualment, s’ha fet palès en la reunió que les administracions europees no tenen capacitat per si mateixes per controlar l’excés de població d’espècies silvestres que hi ha en l’actualitat, per la qual cosa es fa necessari recórrer als caçadors per frenar l’avanç, entre altres patologies, de la PPA, que ja ha arribat a la República Txeca i Ucraïna, on s’estan prenent mesures per reduir la densitat i moviments de senglar, com tanques, contractació de caçadors professionals, alimentació artificial per evitar desplaçaments o recompenses pel lliurament de senglars trobats morts.

Impedir l’arribada de la PPA a Espanya

En el cas d’Espanya, la Unió Europea ha recomanat que es disminueixi la població de senglars mitjançant la caça per recuperar una càrrega poblacional adequada i aturar així aquesta i altres malalties, com la tuberculosi. A més, ha demanat als caçadors que vagin a països europeus amb brots de PPA que extremin les mesures de bioseguretat per impedir portar aquest virus a Espanya a través de l’equip, roba, calçat, productes carnis i trofeus .

"És hora de posar els peus a terra" - ha afirmat Ángel López Maraver-, "oblidar-se de modes animalistes i reconèixer que la caça és l'única solució per impedir que la pesta porcina africana arruïni al sector porcí espanyol".

 

Alemanya, per evitar que arribi la malaltia ja permet la caça de senglars tot l’any, i diversos països de la UE, entre ells Espanya, estudien adoptar la mateixa mesura. “Els caçadors som els primers que volem a la nostra fauna silvestre sana i en equilibri amb el medi, i col·laborarem en tot el que estigui al nostre abast”, ha insistit el president de la RFEC, alhora que ha exigit que l’administració defensi “activa i públicament el paper de la caça en la vigilància, control de les malalties i conservació de la fauna, i que no només es recordi dels caçadors quan hagi de resoldre un problema “.


Deixa un comentari

MussapPublicitat