Premsa – Gencat – 06/09/201
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, s’ha reunit avui amb el president de la Federació Catalana de Caça, Sergio Sánchez, i amb els representants de les territorials de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Terres d’Ebre. L’objectiu d’aquesta trobada era estrènyer els àmbits de col·laboració i millorar alguns aspectes i acords per continuar avançant en la gestió de la fauna cinegètica a Catalunya.
El Departament d’Agricultura i la Federació estan col·laborant estretament amb l’objectiu de reduir l’excés de fauna que causa un elevat nombre d’accidents de trànsit que afecten la seguretat de les persones i també danys a l’agricultura i la ramaderia que provoquen pèrdues en l’activitat del sector primari. El col·lectiu dels caçadors també participa activament en programes de conservació i de vigilància sanitària i està implicat en els nous plans pilots que s’emmarquen en el Pla de Prevenció de danys que impulsa el Departament i que posa sobre la taula la necessitat d’equilibrar l’ecosistema.
Per fer front a les altes densitats d’algunes espècies, sobretot senglar, cabirol, conill i algunes aus, la gestió principal que es duu a terme a Catalunya és la cinegètica, amb la participació dels gairebé 60.000 caçadors repartits per totes les demarcacions i que desenvolupen l’activitat gairebé durant tot l’any degut a la sobrepoblació que hi ha actualment. Sense la participació dels caçadors, aquests danys serien molt superiors. Tot i que és difícil establir una xifra concreta, es calcula que sense l’actuació dels caçadors el nombre d’accidents de trànsit podria apropar-se a un miler més, els danys a l’agricultura també pràcticament es duplicarien i els problemes sanitaris es dispararien exponencialment per la facilitat molt més gran de transmissió en situacions d’alta densitat.
La consellera Jordà ha volgut agrair i reconèixer als representants de la Federació de Caça “la feina incansable que cada any realitzen de manera responsable i altament professional per reduir les poblacions de determinades espècies”. “Un treball d’aquest col·lectiu que li requereix molta dedicació del seu temps lliure, una important despesa econòmica i una pressió social elevada que no tenien abans”, ha afegit la consellera. Jordà ha reiterat el seu compromís, tal com estableix el Pla de prevenció de danys impulsat des del Departament, a estudiar de quina manera els caçadors poden tenir més suport per explicar la funció social i ambiental que realitzen.
La reunió d’avui ha servit per fer un seguiment de la nova temporada de caça 2018-2019 que, en el cas del porc senglar, es va iniciar diumenge passat i s’allargarà fins al mes de març. També està en marxa la mitja veda, que es va iniciar a mitjan d’agost i finalitza l’11 de setembre. Durant la temporada es cacen aproximadament uns 70.000 senglars, d’una població estimada de 200.000, essent l’activitat de control més efectiva en aquests moments sobre una població que creix exponencialment any rere any.
Durant la trobada també s’ha parlat del projecte de recerca que es desenvolupa a la zona del Vallès per investigar la possible efectivitat o no que tindria la vacuna contraceptiva en els senglars. D’acord amb els experts que també treballen en l’àmbit europeu, aquest mètode, que encara està en estudi, no es planteja com una solució aplicable a tot el territori català, on ara per ara, l’activitat cinegètica és la principal eina de gestió per reduir les densitats.