Actualitat

La mitja veda ja no és el que era

Redacció – Barcelona – 16/09/2015

Des del 15 d’agost fins al 15 de setembre ha tingut lloc la mitja veda 2015 amb totes les singularitats i normes depenent de cada territori i/o comarca.

La mitja veda d’enguany ha estat força irregular a tot el territori català tot i que la majoria de caçadors entrevistats han coincidit en el fet que hi ha un augment de coloms, tudons i estornells i una clara disminució de tórtores i guatlles.

Ja fa uns quants anys que aquesta tendència a la baixa de certes aus migratòries no satisfà al caçador de mitja veda. Tot apunta a què el canvi climàtic juga un paper importantíssim en aquest partit, i és que les tasques agrícoles s’han anat adaptant a les situacions meteorològiques actuals i aquest fet suposa segar i llaurar cada cop més d’hora, fent així que es modifiquin els temps de les estances d’aquestes aus.

DSCN0347
Menys guatlles
la foto (5)
Cacera de tórtora entre una colla

Així doncs, les guatlles que es senten cantar al maig-juny, quan comença la mitja veda ja han migrat més amunt, amb excepcions com els prats d’herba i alguns camps de lleguminoses on alguna guatlla troba refugi i allarga la seva estada.

Amb les tórtores passa el mateix, un cop llaurat el camp no troben l’aliment i marxen, amb excepció de la tórtora turca que esdevé una au adaptada a aquestes situacions i que, a més, viu durant tot l’any al mateix lloc sense necessitat d’emigrar. Això, juntament amb la protecció que li atorga la Llei, au protegida, fa que sigui la reina dels entorns suburbans i les seves poblacions augmentin descontroladament.

Tot i així, cada cop hi ha més caçadors que practiquen la mitja veda, però encara hi ha molts vedats que no la volen obrir per diferents raons, la més preocupant és per la por que el caçador mati espècies que no toquen a la mitja veda, com per exemple les perdius. Aquest pensament fa mal al col·lectiu i s’hauria de reconduir.

Es detecta que la caça de la guineu, la gavina riallera, el gavià de potes grogues i les garses no estan entre les preferències de la majoria de caçadors tractats, tot i ser un bon moment per caçar-les i ajudar així a la gestió del vedat.


Deixa un comentari

MussapPublicitat