Redacció – Cardona – 07/11/2016
En plena tardor, el director de la revista Cinegeticat, Eduard Melero parla en l’editorial de la revista de novembre, de la difícil convivència entre els usuaris dels boscos per la manca de regulació d’algunes de les activitats que es realitzen en el medi natural , com poden ser els boletaires, Biciclistes de muntanya, runnings, escaladors, trekings, recollidors d’herbes aromàtiques, … i manifesta el desacord del col·lectiu caçador, el qual si que està regulat i molt regulat, a trobar-se amb aquests rius de gent , moltes vegades de mala educació i tendència urbanita, durant les jornades de caça en aquestes dates, especialment. La qual cosa suposa un perill i moltes vegades unes ineficients caceres.
En l’apartat d’actualitat, la notícia principal l’ocupa la manifestació “ocellaire” que es va celebrar el passat 1 d’octubre a Barcelona capitanejada per la Federació Catalana de Caça i que va reunir unes 3.000 persones que reivindicaven les restriccions que any rere any han patit els ocellaires fins al punt d’impedir la caça aquesta temporada.
En l‘apartat caçanwes a fons, l’enginyera forestal Berta Pericas, exposa el seu punt de vista sobre la comercialització de la carn de caça i analitza les llacunes legals que existeixen referent a aquest tema. Explicant que cada vegada més, els caçadors reclamen a l’administració, un procediment clar i legal, per poder comercialitzar o donar sortida als excedents de carn de caça.
En Salut animal, l’equip del SEFaS, elabora un article sobre les zoonosis que poden transmetre les espècies cinegètiques i la importància del paper que juga el caçador col·laborant amb els agents rurals i veterinaris per seguir i controlar de prop aquestes possibles malalties.
En aquesta edició s’inaugura una secció, anomenada: En un hide, on Moisès Boza, caçador i autor del llibre “el Trampeo y otras artes de caza tradicionales en la península ibérica”, ens parla dels caçadors d’antany i les peripècies que van arribar a realitzar per sobreviure. En l’article hi ha un petit document gràfic d’algunes trampes utilitzades, algunes d’elles amb més de 100 anys d’antiguitat.
A La Reserva, aquest mes, el guarda Daniel Olivera fa una relació dels deures i drets dels caçadors i els guardes. Amb la finalitat de fer recordatoris de tota la documentació que cal portar abans de sortir a caçar.
El Des de dins de novembre resulta molt especial. Entrevistem una joveníssima caçadora de la comarca del Lluçanès. Laura Paracolls, que amb tan sols 14 anys desprèn una passió desmesurada per la caça i el seu món!
El president de l’associació Rastrejadors, José Ignacio Cenizo, compara a la secció de l’art de rastrejar, el teckel amb el baviera per l’acció del rastreig d’animals ferits. Una interessant comparativa que segur que sorprendrà a més d’un.
I fent honor a la portada d’aquesta edició, el delegat del Club de Caçadors de Becada, Santi Llorà, elabora un acurat resum de la passada temporada de caça de la becada amb unes aportacions molt interessants per poder encarar la nova temporada becadera.
Com sempre, tancant la revista, el xef Toti, pretén delectar els lectors amb una sopa de tudó, que elaborava la seva àvia i que tan bons records li porten. Cinegeticat sempre ha potenciat el consum de la carn de caça dins i fora del col·lectiu i moltes d’aquestes receptes són lliurades a menjadors socials perquè coneguin les bondats d’aquestes carns.
A, banda, com sempre, molts més articles i fotos dels subscriptors, que si no te’ls vols perdre, ja saps que has de fer: Subscriu-te a la revista!
De caçador a caçador, l’equip de cinegeticat et desitja un segura i feliç temporada de tardor!
https://youtu.be/kwU6nzpU6Ns?