Opinió

La segona vaga de caça a Catalunya

gossos senglar

Edu Melero – Cardona – 28/08/2023

La segona vaga de caça a Catalunya

La Plataforma de Gossers de Catalunya ha acordat no començar a caçar el pròxim 3 de setembre (data d’inici de la temporada general de cacera 2023-2024) de manera indefinida com a acte de protesta per les noves normes que regulen els gossos de caça (Comunicat_aturada_gossers), les gosseres de caça i esportives i els nuclis zoològics impulsades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Aquesta aturada de caça és la segona, pràcticament consecutiva. La primera va ser a l’inici de la temporada passada pel famós punt 8.3 de l’Ordre de Vedes, el qual obligava a geolocalitzar les batudes de caça, fent-les inoperatives en la majoria dels casos pel funcionament tradicional de la caça a Catalunya (vegeu notícia).

Així doncs, novament, el Govern de la Generalitat (ERC) sembla que treballa en contra del sector primari i del col·lectiu caçador en especial, afegint-se al carro animalista per a la recerca dels vots de les zones metropolitanes (on hi ha més persones) en detriment del món rural, perquè com bé sabeu, la caça a la caça ven. El propi Conseller el Sr. David Mascort, en una intervenció parlamentària va anunciar que a diferència d’Espanya, a Catalunya s’inclourien els gossos de caça dins la Llei de Benestar Animal (notícia Mascort Cinegeticat).

Ni caça major ni caça menor

Davant el decret de l’aturada de l’activitat cinegètica anunciat pel coordinador de la Plataforma per la defensa i el reconeixement dels gossers de Catalunya, el Sr. Sergi Rodríguez, l’Agrupcat (Agrupació de Societats de Caçadors i Pescadors de Catalunya) ha emès un comunicat (Aturada caza 2023 (1)) de reconeixement i adhesió a l’aturada, instant a tots els caçadors i caçadores de Catalunya practicants de qualsevol modalitat de caça (major, menor, amb gossos, sense, falconers,…) a no sortir a caçar.

L’Associació de granges cinegètiques també dona suport a l’aturada.

Per la seva banda, la Federació Catalana de Caça ha emès un comunicat on es posiciona en contra de la proposta de vaga, que, segons l’entitat, impulsa una minoria de caçadors (CONTRA LA VAGA). El cert és que la vaga ha estat consensuada amb la major part del col·lectiu de gossers de Catalunya… mentre que el posicionament de la Federació en contra de la vaga, no sembla haver contrastat amb els federats i federades. I potser el col·lectiu de gossers no és numèricament important, però sí és clau per a l’exercici de la caça. La Federació al·lega, entre altres coses, que no poden entendre que alguns dels promotors de la vaga pretenguin que les gosseres dels caçadors no tinguin cap mena de normativa, cosa que en cap cas és així. Mai cap gosser ha demanat no tenir cap normativa, sinó que les normatives que fixin les condicions de tinença dels gossos siguin factibles, racionals i proporcionades. En el seu comunicat, la Federació també fa bandera del gran avenç que suposa que la Federació vagi de la mà de l’administració en tot el que refereix a la tinença responsable de gossos de caça, però la realitat és que cada vegada és més difícil poder-ne tenir, desincentivant l’exercici de l’activitat, que ja està prou mal vista i reconeguda per la societat i, a la vista està, pel propi Govern.

Clam als actors afectats perquè empatitzin amb els caçadors

Els caçadors anuncien aquestes mesures amb el cor encongit, perquè com en tota vaga es produeixen danys colaterals. Entenen que hi pot haver pèrdues importants per al sector agrari, així com un increment d’accidents de trànsit amb espècies cinegètiques, però les actuals normatives impossibiliten cada cop més l’exercici e l’activitat cinegètica amb garanties, pel que demanen als actors afectats que empatitzin amb el col·lectiu caçador, pel bé de tots, i donin tot el suport a la causa per tal d’aconseguir unes lleis més adients pel sector cinegètic.

La norma afecta a tots els caçadors

La nova normativa referent als gossos de caça afecta a tots els caçadors, ja tinguin un gos o més, perquè la norma no exclou a ningú del seu compliment en funció del nombre de gossos, pel que tothom hi està sotmès (tot i el munt de punts inviables que hi ha). I als que no tenen gossos, també els afecta, perquè en la gran majoria de modalitats de caça, el gos és la clau (sense gos no es caça).

Els caçadors volen el millor pels gossos i entenen que hi pugui haver una regulació que així ho garanteixi, però quan es regula d’aquesta manera, es fa pràcticament impossible seguir practicant l’activitat, pel que es considera un atac directe al col·lectiu.

Els requisits de benestar, mesures sanitàries i d’higiene per a gosseres de caça que són més controvertits són:Requisits_gosseres de caça2023

 • Terra pavimentat amb un 5% de pendent – en el cas de gosseres existents sense pavimentar o bé pavimentades amb un pendent diferent comportaria una modificació (permisos, burocràcia, despesa,…) el 5% hauria de ser orientatiu, no obligatori.
 • Quan es fan obres (per exemple, una gossera) és necessari un permís d’obres que atorga l’Ajuntament i depenent la ubicació de la gossera, aquest permís va a parar a la taula de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya i en molts casos això comporta una demora per l’inici de l’obra important i en el pitjor dels casos, un informe negatiu. Cal tenir present que la majoria d’aquestes instal·lacions es situen sobre sòl no urbanitzable. Llavors, totes aquestes gosseres ja construïdes i que ara s’haurien de legalitzar i adaptar a aquesta nova normativa, què han de fer si obtenen permisos desfavorables?
 • Teulat que ha de cobrir almenys 1/3 de la instal·lació – els gossos disposen de barraca i no caldria afegir obligatòriament un teulat perquè la barraca ja els ofereix aixopluc.
 • No s’accepta una dieta basada en restes de carcanada d’animals de granja ni de cacera – moltíssims gossos durant molts anys han viscut alimentats de carcanades d’animals, pa sec, pinsos i restes alimentàries d’àpats familiars, passant exàmens veterinaris que han certificat una bona salut del gos.
 • Cal que disposin de patis d’esbarjo que s’han de fer servir, com a mínim, durant 1 hora diària o durant dues franges de 30 minuts diàries – No pot ser obligatori el fet de sortir diàriament 1 hora, en tot cas s’acceptaria com a recomanació.
 • Per una banda es diu que la gossera ha d’estar pavimentada i, per l’altra, es diu que no és acceptable mantenir els gossos allotjats sempre sobre ciment, un nou exemple de contradicció.
 • Distàncies a explotacions ramaderes porcines mínimes de 200 mts – mentre es garanteixin les mesures de bioseguretat, no caldria establir un mínim de metres de distància.
 • Referent a la declaració responsable, hi ha un model oficial? On s’ha d’entregar?
 • Referent als llibres de registre; hi ha un model oficial? On es poden adquirir? On, quan i a qui s’han d’entregar?
 • La resta de gossos que no són de caça s’entén que han de seguir els mateixos requisits? Per exemple, els gossos de les masies?
 • I, per a més contradiccions… tots aquests requisits de “benestar animal”, no són d’aplicació a les gosseres municipals ni als santuaris animalistes… PER QUÈ?? Aquest punt en concret encara fa més evident a quins sectors protegeix l’administració i a quins no, són animals amb els mateixos drets no?

El món rural a l’UCI gràcies als polítics que governen

És més notori que mai que el món polític viu massa allunyat de la realitat i des d’aquí es legisla afectant al dia a dia de la vida al món rural, un món rural que pateix hores baixes des de fa anys, però especialment aquests últims. Un món rural altament vulnerable al canvi climàtic i que pateix una extraregulació en tot allò que li afecta. Cal que la societat entengui la importància de tenir un medi rural gestionat, treballat i amb una activitat primària viva, cal que s’entengui la importància de mantenir cultius de proximitat així com explotacions ramaderes. No es pot parlar només de protecció, benestar, etc. Cal fer les coses bé, però cal deixar fer-les. La vida al món rural està tocada de mort, però d’això ningú en parla,… la caça és una activitat necessària més, vinculada al sector primari i, sense gossos de caça, no hi ha caça. Cal tenir present que, per exemple, la caça del porc senglar s’ha demostrat efectiva com a fre a l’entrada de la pesta porcina africana (el 21 d’agost de 2023 se’n va notificar un nou focus a Pavia, a Itàlia) Nota_PPA_Italia_23-08-2023.

Si seguim així, la pròxima figura al museu de la cera de Barcelona serà un pagès i un caçador.


Deixa un comentari

MussapPublicitat