Actualidad

La UNAC implicada en la conservació del “Urogallo Cantábrico”

UNAC – Astúries – 25/11/2016

El passat 15 de novembre es van donar a conèixer en Ponga (Astúries) els resultats finals del projecte europeu LIFE + Gall fer cantàbric, que coordina la Fundación Biodiversitad del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentacion y Medio Ambiente.

En este encuentro estuvo presente la UNAC, amb l’ànim de transmetre la seva posició respecte al Life que ara finalitza i la situació d’aquesta subespècie galliforme. Recordem que el gall fer va ser espècie cinegètica fins a finals dels anys 70 i encara que alguns atribueixen a la caça certa responsabilitat en el seu descens poblacional, la caza ordenada y legal no ha hecho nunca desaparecer una especie. Les veritables raons en opinió dels caçadors de la unió són: l’abandonament del medi rural, la pèrdua de pastures, l’augment de la massa forestal, la fragmentació del territori i l’increment de depredadors.

Dins de la UNAC són membres de ple dret la Fundación para el Manejo, Desarrollo y Conservación de la Vida Silvestre y su Hábitat (FADOVISA) i la Asociación de Empresas Cinegéticas del Principado de Asturias (ASOCIPAS). Les dues entitats tenen la responsabilitat de gestionar en el pla cinegètic, des de millores d’hàbitat fins a la vigilància mitjançant guardes de caça, la majoria del territori asturià amb influència per al gall fer.

En aquest sentit, la UNAC va signar l’any passat un conveni de col·laboració amb la Fundación Biodiversitad per al foment i la implantació de la custòdia del territori, per tal de conservar el gall fer cantàbric. Els fonaments es basen en: extremar les precaucions en la caça en els llocs on es trobi l’espècie, col·laborar en les tasques de seguiment, promocionar la difusió de la situació crítica en què es troba aquest endemisme i en les mesures per a la seva recuperació, així com informar sobre tanques o infraestructures que puguin provocar morts d’espècimens i donar suport estudis sobre aquesta fantàstica au.

Per tot això, la UNAC va reclamar públicament al fòrum de Posi un major protagonisme de les entitats de caça per a la recuperació de gall fer cantàbric. Entitats que disposen de la infraestructura necessària, mitjans al seu abast i una plantilla superior a cent efectius dedicats a la vigilància dels sistemes agroforestals asturians.


Deja un comentario

Genérico CinegeticatPublicidad