Actualitat

L’anellament científic. Informació per la ciència i també pels caçadors.

Dani Camacho – Girona – 28/01/2015

L’anellament científic d’ocells és un mètode d’estudi basat en el marcatge individual de les aus. Qualsevol registre d’un ocell anellat, ja sigui a través de la seva recaptura i posterior alliberament, o bé per la seva recuperació final un cop mort, ens oferirà una gran quantitat d’informació sobre la seva biologia, especialment pel que fa als seus desplaçaments.

Traçant les línies de vol definides pels parells de dades anellament-recuperació, és possible definir les rutes migratòries de les diferents espècies d’ocells, així com les seves àrees de descans, oferint-nos així una informació molt valuosa per a la planificació de sistemes integrats d’espais protegits per a les aus.

Una altra informació derivada de les recuperacions i controls inclou paràmetres poblacionals (taxa de supervivència, èxit reproductor, etc…) que poden resultar essencials per entendre determinats canvis en les poblacions dels ocells.

Fa uns dies un subscriptor, Julià Raspall, ens va fer arribar una anella que havia estat recuperada d’un tord comú (Turdus Philomelos) caçat al Pla del Penedès (Alt Penedès).

Anella de tord a Holanda (2)

Per començar cal dir que sempre que veieu algun ocell amb algun tipus de marca sigui anella, marca alar, radio transmissors, etc.. cal que ho tingueu amb compte per tal de poder agafar la numeració de la seva anella o les dades adients i així poder constatar amb les bases de dades que existeixen avui en dia les informacions que fan referència a aquest ocell.

A Catalunya l’ICO (Institut Català d’Ornitologia), és una associació que vetlla per difondre, divulgar formar i impartir matèries lligades a l’ornitologia, ja sigui anellament, monitoratge, bioindicadors, conservació, recerca i observacions. Dona servei, recopila i elabora una gran quantitat d’informació en el marc de projectes concrets relacionats amb les aus.

http://www.ornitologia.org/ca/index.html

CINEGETICAT, va posar-se en contacte amb www.vogeltrekstation.nl i a la web www.griel.nl. L’anella estava inscrita amb el següent: ARNHEM – VT HOLLAND L 372143.

Després d’uns dies ens van arribar la següent informació:

Descripció de l’anella. ANELLA DE METALL

  • Data d’anellament:

22/10/2012 Hora: 08:30

  • Espècie:

Tord comú (Turdus Philomelos)

  • Edat:

Juvenil

  • Lloc d’anellament:
Parc Nacional de Groote Peel
www.nationaal-parkdegrootepeel.nl

Coordenades: Lat : 51 ° 20 ‘ 0 ( 51.34 ) lon : 5 ° 50 ‘ 0 ( 5,79 )

m

  • Data de captura del tord:

26/12/2014

  • Lloc de Captura:

Pla del Penedès (Alt Penedès)

Coordenades: Lat : 41 ° 28 ’18 ( 41.4717328 ) lon: 1r 31 ’56 ( 1.5323625 )

  • Mètode de captura:

Caçat amb arma de foc

  • Distància entre lloc d’anellament i lloc de captura :

1.144 quilòmetres

  • Temps transcorregut :

776 dies [2 Any ( s) 1 mes ( s ) 15 Dia ( s )]

  • Direcció presa en graus de l’anella des del punt d’anellament:

198 graus

 

FONT: info@vogeltrekstation.nl www.vogeltrekstation.nl www.griel.nl Centre Holandès per a la Grip aviària Migració i Demografia.


2 thoughts on “L’anellament científic. Informació per la ciència i també pels caçadors.

  1. Donar-vos les gracias per tota la informació que vosaltres heu aconseguit i per la publicació.
    Gracias a tot l’equip de CINEGETICAT.CAT .
    Rebeu una cordial salutació.
    Atentament : Juliá Respall Campos

Deixa un comentari

gif cinegeticatPublicitat