Actualitat

Les caceres ajuden a regular la població de senglar dins el Parc del Montseny

Redacció – Cardona – 13/04/2016

Entre el 2012 i 2015 l’equip tècnic de Minuartia amb la col·laboració dels guardes i tècnics del Parc Natural del Montseny i de les colles senglaneres de la mateixa muntanya ha realitzat un estudi sobre el comportament del senglar a les zones de reserva del Parc Natural, que permetrà millorar la gestió d’aquesta espècie al Parc. L’estudi ha estat encarregat per la Diputació de Barcelona, ja que és l’òrgan gestor d’aquest espai.

La manca de predadors del senglar juntament amb el proteccionisme que li atorga una reserva dins un Parc Natural ha posat en perill la biodiversitat d’aquestes zones d’especial protecció. Per elaborar aquest estudi s’ha utilitzat una tècnica no invasiva que consisteix en la col·locació de càmeres en punts estratègics per estimar la densitat i el comportament dels senglars, aquest mètode s’anomena fototrampeig. Trobar la correcta ubicació per col·locar aquestes càmeres és fonamental per tal d’obtenir uns resultats reals i satisfactoris. Per fer-ho, l’equip encarregat de realitzar l’estudi ha comptat sobretot amb la gran ajuda dels caçadors de la zona, ja que ells coneixen a la perfecció les carències i passos d’aquests animals.

Durant aquests anys d’estudi s’ha pogut recopilar unes 33.000 imatges de senglar. S’ha pogut constatar que en les zones de reserva és on s’acaben concentrant el nombre més gran de senglars perquè els serveix com a refugi, sobretot en època de caça. L’alta densitat en aquestes zones afecta de manera negativa sobre la biodiversitat. Un clar exemple és el que passa al Pla de la Calma, que és una zona natural amb gran interès biològic i ecològic i la gran densitat de senglar hi genera un gran impacte negatiu fent malbé les pastures.

La conclusió que s’extreu d’aquest estudi passa per augmentar la pressió cinegètica fins a aconseguir l’equilibri desitjat i que, per fer-ho possible, cal una bona i estreta col·laboració entre tècnics, guardes i caçadors.

Podeu visualitzar el video al següent enllaç: https://youtu.be/jgh6H5RWblc


One thought on “Les caceres ajuden a regular la població de senglar dins el Parc del Montseny

Deixa un comentari

gif cinegeticatPublicitat