Actualitat

L’escorxador del Montseny esdevé el primer centre de recollida d’animals de caça major de la província de Barcelona

Josep Vila – Barcelona – 12/04/2017

La Diputació de Barcelona ha finançat el primer centre de recollida d’animals de caça major de la província al municipi del Montseny. Aquesta instal·lació, ubicada a l’Escorxador Municipal del Montseny, possibilitarà la comercialització d’aquesta carn de caça per al consum humà, transformant-la en diversos i variats productes alimentaris. Es preveu que l’escorxador recepcioni els més de 3.000 senglars que es cacen anualment al Parc Natural, juntament amb altres individus que cacin les colles veïnes de la comarca. El centre serà gestionat per l’empresa Senglars de Girona i, gràcies al control sanitari, el correcte procediment higiènic i el bon tractament de les carns d’acord amb la legislació vigent, es podrà donar sortida comercial a la carn procedent d’animals de caça, una carn molt saludable, amb alt valor nutritiu i molt preuada a Europa (especialment a França, Itàlia i Alemanya) tot i que cada vegada s’està introduint més al mercat de casa, ja que molts restaurants i alguns establiments n’ofereixen.

Jesús Calderer

El diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, afirma que la idea del projecte de la Diputació de Barcelona referent als centres de recollida de caça va sorgir de diferents reunions amb l’Alcalde del Montseny, Alfons Planas, i el gerent de l’empresa Senglar de Girona, Arnau Padrosa. Allí es va posar de manifest que el centre del Montseny (gestionat per l’Ajuntament i Senglar de Girona), tenia unes capacitats de tractament de la carn molt reduïdes i no podia admetre tota la carn de caça que es generava temporada darrera temporada al voltant del Montseny. La sol·licitud de l’ampliació de l’antic escorxador del poble del Montseny a la Diputació va ser el punt de partida del projecte.

 

cambra frigorífica

Calderer ha expressat la voluntat de la Diputació de Barcelona d’estendre aquest model de centre de recollida de carn de caça en altres punts de la demarcació. Concretament, es pretenen construir quatre centres més, ubicats estratègicament, per donar cobertura a tota la província i així facilitar el control sanitari dels animals de caça (que també servirà per ajudar a protegir la ramaderia domestica) i el tractament dels residus. Tots els punts de recepció tindran una capacitat de recepció de 200 senglars/dia que es podrà ampliar segons les necessitats de cada zona i disposaran d’un veterinari que certificarà l’estat sanitari de les peces i la seva traçabilitat per tal de garantir el seu consum. Durant aquest 2017 es preveu tancar els acords amb els possibles Ajuntaments on s’ubicaran els altres centres de recollida de caça i durant l’any 2018 se’n farà la construcció.

productes elaborats per Senglar de Girona

Mentrestant, la fundació Alícia està treballant amb carn de caça per tal de treure’n el màxim rendiment possible i contribuir així a potenciar el seu consum al País. D’altra banda, també es van fent reunions amb el gremi de restauradors de la província perquè comencin a incloure la carn de caça a les seves cartes.
Calderer remarca la importància de buscar el relleu generacional dels caçadors i assegura que avui dia el que fa el caçador és “un servei a la societat“, per això cal donar suport i defensar institucionalment l’activitat cinegètica i tot el que l’envolta.

Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya recolzarà aquesta iniciativa modificant la legislació vigent per tal de poder adaptar la comercialització de la carn de caça als requeriments actuals.


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat