Salut animal

Malalties contagioses en animals de caça: perill o pànic?

Enric Vélez – Barcelona – 18/12/2018

Malalties contagioses en animals de caça: perill o pànic?

Fa pocs dies ens ha arribat a la redacció la notícia d’una llebre mascle adulta trobada morta i amb signes de malaltia sobtada a la Conca de Barberà, concretament al terme de l’Espluga de Francolí, per part d’uns caçadors. La por sobre si es podia tractar del temut nou cep de mixomatosi que està afectant des de fa uns mesos les llebres de la península va fer saltar l’alarma i les xarxes socials han estat bullint especialment entre veterinaris, zoòlegs i caçadors, sobretot dels aficionats a la caça específica d’aquesta peça. Ara com ara, havent ja rebut el resultat de l’autòpsia, la qual ha estat practicada al Laboratori de Sanitat Animal de Catalunya (LaSAC), podem afirmar amb tota probabilitat que no es tracta de la mixomatosi en cap serovarietat sinó de la Malaltia Hemorràgica Vírica provocada pel virus RHDV2, nova variant de la Malaltia Hemorràgica Vírica del conill, al que la llebre europea és susceptible de manera ja reconeguda.
Aquest dissabte passat, a Laspaúles, a la província d’Osca, a prop de Pont de Suert, a un caçador que estava de parada durant una batuda al porc senglar li va caure desplomat al seu costat un porc sense cap ferida de bala. Quan el van escorxar van trobar certes vísceres, sobretot la melsa, amb evidents signes de malaltia inflamatòria hiperaguda. Les fotografies novament han volat per la xarxa envoltades pel pànic que comporta ja el fet de sentir els noms de la pesta porcina africana (PPA), la tuberculosi,…
I és que la por corre més ràpidament que la pólvora, no en va estem veient angoixats el que passa als països veïns. Aquest estiu, sense anar més lluny, van haver de sacrificar-se més de 140.000 porcs a Romania per culpa de la pesta porcina. I no és molt imaginar que ens vingui, perquè en certa ocasió ja ens va visitar. L’any 1957 ens va entrar per Portugal, travessant tota la península fins a arribar a França i no va poder ser erradicada fins a l’any 1990 (D. Boglio. Cinegeticat núm. 29:14-15).
L’amenaça és de dimensions catastròfiques. Bèlgica acaba d’ordenar el sacrifici i l’eliminació de 4.000 porcs de granja a una zona de risc, es preveuen actuacions d’extermini massiu a poblacions de senglars a zones endèmiques, construcció de tanques antiporcs quilomètriques, mesures d’higiene dignes de pel·lícula de terror, limitacions de desplaçaments, de transports de carns i derivats, …
El pànic farà baixar el consum de carn de porc i embotits, s’exhauriran altres carns “alternatives” encarint-se molt el seu preu, s’haurà de recórrer a la importació, s’hauran de tancar granges i restaran abocades a la ruïna moltes famílies i molts treballadors. Tot el relacionat amb l’economia del porc trontolla: la producció, el processat, la gestió dels purins, veterinària, pinsos, transports, envasat, …
El drama està servit!
Però, i si després passa com la llebre, que el que semblava ser no és?
Davant de la possibilitat de grans problemes és quan més necessària es fa la calma, la professionalitat i el mètode. Siguem extremadament curosos en la transmissió de la informació demostrant serenitat i confiança en els professionals que ho investiguen. Aviat tindrem la resposta i actuarem en conseqüència i amb proporcionalitat. Keep calm, que diuen els anglesos.


Deixa un comentari

Genèric CinegeticatPublicitat