Xavier Sala / Mariola Rafart – Barcelona – 03/03/2017
La temporada general de caça 2016-17 a Catalunya està arribant a la seva fi, tot i que encara es podrà caçar el senglar, el mufló, la daina i la guilla durant tot el mes de març.
Així ha anat la caça menor
La situació empitjora any rere any, amb dades molt preocupants per a les perdius i els conills. L’excepció han estat les llebres, que encara que de manera irregular, ajuden a salvar la temporada en algunes zones on la seva població està en expansió.
Les migratòries també han ajudat a salvar la temporada de molts caçadors de la menor, per exemple el flux continuat d’entrada de becades i l’arribada dels tords a finals de temporada han fet gaudir a més d’un de bones jornades de caça.
Donada per finalitzada la temporada de caça menor, podríem extreure’n algunes conclusions.
Segons les zones de la geografia catalana s’ha pogut gaudir més de la temporada i en contra d’altres zones han estat molt pobres de presència d’espècie menor.
Pel que fa a la província de Barcelona hi hagut molt poca presència de conill i perdiu, provocant, per tant, el desànim de molts dels caçadors degut a les llargues jornades sense veure presència de cap de les dues espècies anteriorment mencionades. Pel que fa als tudons s’ha pogut gaudir d’alguns dies de bones caceres (sobretot els dies de la mitja veda) i referent a la becada ha estat un bon any, però sí que és cert que molts caçadors coincideixen en el fet que moltes de les becades que trobaven aquest any, eren velles i escarmentades que no es deixaven acostar ni pel gos ni pel caçador i que els feien treballar de valent per poder arribar a veure-les i més encara poder-hi tirar.
A Girona, la cosa ha estat similar i la majoria coincideix que l’arribada tardana dels tords s’ha fet esperar, però ha valgut la pena.
A Lleida, el conill manté els afeccionats d’aquesta espècie en un bon moment. La seva elevada població en determinades zones de la província fa que hi hagi força activitat i bones jornades de caça. Pel que fa a la perdiu, hi ha dues diferències clarament contrastades: els vedats que treballen una bona gestió de l’espècie durant tot l’any, que aconsegueixen que els caçadors d’aquestes zones puguin gaudir més o menys igual cada temporada i la resta de vedats, que no fan gairebé res de gestió i que, per tant, els passa com a la majoria del país, on gairebé l’espècie ha desaparegut. En canvi, la becada i el tord, sobretot, han estat a l’altura en moltes zones.
A Tarragona i les Terres de l’Ebre, es pot sintetitzar en un equilibri de les aquàtiques, amb bones jornades com de costum. Una molt bona entrada de tords des de mitjan fins a final de temporada i repics de conill en zones molt concretes. La guilla també està a l’alça i ha aconseguit nous caçadors per l’espècie que estan descobrint noves modalitats.
En general, cal una reflexió important sobre què fer per millorar aquesta situació.
i la caça major
Ha continuat en la línia dels últims anys, amb bons resultats sobretot pel que fa al nombre de cérvols, cabirols i senglars abatuts. A falta de dades oficials, tot apunta que les captures de senglar s’han incrementat notablement arreu del país.
Tot i així hi ha una dada preocupant que s’està analitzant: l’increment de positius de triquina.
(un cop s’hagi acabat la temporada de caça major i tinguem totes les dades recollides, farem un resum més exhaustiu de la situació).
Formulari senglars abatuts i estat sanitari 2016 – 2017
I és ara quan arriba l’època de les fires de caça, de les proves de treball per a gossos de rastre sobre senglar i llebre i de les competicions de modalitats com sant Hubert, caça pràctica… i sobretot, els dies de germanor amb dinars i trobades de colles. Un fet purament social i molt representatiu del col·lectiu caçador català.
Cites a tenir en compte pel que fa a les proves de treball per a gossos sobre senglar i llebre:
- 3, 4 i 5 de març de 2017 prova de treball sobre senglar a la localitat Gironina de Cassà de la Selva
- 18 i 19 de març de 2017 prova de treball sobre llebre a la localitat Gironina de Cassà de la Selva.
- 8 i 9 d’abril de 2017 prova de rastre sobre senglar a Ogassa (Girona).
- 22 i 23 d’abril de 2017 prova de treball sobre senglar a la localitat Gironina de Viladrau.
- 29 i 30 d’abril de 2017 prova de rastre sobre llebre a Camprodón (Girona).
- 29 d’abril de 2017, Monogràfica a la localitat osonenca de Folgueroles.
- 30 d’abril de 2017, VI Trobada de colles del senglar d’Osona i rodalies.
* La resta de fires s’inclouran en el calendari de fires que publicarem ben aviat.